Čaputová: Musíme hľadať riešenie pre migrantov. Belousovová: My nič nemusíme, pani prezidentka!

Čaputová: Musíme hľadať riešenie pre migrantov. Belousovová: My nič nemusíme, pani prezidentka!

Otázka migrácie je problém celej Európskej únie a na riešení sa musia podieľať aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú. V rozhovore pre francúzsky denník Le Monde to povedala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa predtým zišla s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

V interview, v ktorom padali otázky o rozdieloch medzi členmi V4, Čaputová povedala, že sa toto zoskupenie, teda Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko, musí vrátiť k hodnotám, ktoré stáli na počiatku jeho vzniku: európskej jednote, demokracii a právnemu štátu.

„Musíme byť medzi krajinami, ktoré v rámci migrácie hľadajú riešenia, aj keď do našej krajiny utečenci nesmerujú. Je pravda, že v našom regióne je to citlivá téma, pretože nie sme zvyknutí na rozdielnosti, iné kultúry, iných ľudí,“ povedala Čaputová. Podľa nej je však potrebné podieľať sa na hľadaní riešení, ako je posilnenie hraníc či rozdeľovanie utečencov.

“Vážená pani prezidentka, my nič nemusíme!” reagovala na Čaputovej vyjadrenie exposlankyňa NR SR a predsedníčka strany Národ a spravodlivosť (NaS) Anna Belousovová. Na sociálnej sieti hlave štátu odkázala, že štáty V4 vrátane Slovenska nemusia hľadať riešenia migrácie, pretože nedrancovali krajiny, z ktorých do Európy smerujú migranti.

“Naše kolónie to neboli. My sme v týchto krajinách nekradli a nekradneme ich prírodné bohatstvo ani teraz, tak, ako to robí Západ. Vášho hostiteľa – Francúzsko – nevynímajúc,” zdôraznila.“ A tvrdiť , že V4 vznikla, aby presadzovala európsku jednotu a oddanosť západnej demokracii, je už poriadne z cesty,” dodala Belousovová.

Vyšlo na napalete.sk

0Shares
Slovensko