Poslanci majú na programe viac ako 100 bodov. Budú riešiť medvede, mimovládky aj odvolávania (naživo)

Poslanci majú na programe viac ako 100 bodov. Budú riešiť medvede, mimovládky aj odvolávania (naživo)

16.4.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 16. apríla, 13:57

Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), poverený výkonom právomocí predsedu parlamentu, otvoril 12. schôdzu Národnej rady SR. Poslanci zároveň schválili program schôdze, ktorý obsahuje vyše stovky bodov.

Poslanec Gábor Grendel (klub hnutia Slovensko) požiadal vedenie parlamentu o zverejnenie rozhodnutia predsedu parlamentu zo 6. decembra minulého roku priamo na webe parlamentu.

Prvým podpredsedom mal byť Blaha

„Nové antedatované rozhodnutie, ktorým malo byť rozhodnutie z decembra zrušené nie je platné a účinné, lebo ho Peter Pellegrini (Hlas-SD) podpísal preukázateľne v čase, keď už nebol predsedom parlamentu a nemohol také poverenie podpísať,“ uviedol poslanec v pléne parlamentu. V tomto prípade je podľa neho aj naďalej platné decembrové rozhodnutie.

Súčasne požiadal vedenie Národnej rady SR, aby informovalo poslancov o určenom poradí podpredsedov parlamentu, keďže podľa tohto poradia, by mali podpredsedovia zastupovať predsedu národnej rady.

„Podľa doterajších zvyklostí by mal byť prvým podpredsedom Ľuboš Blaha (Smer-SD) ako poslanec s najvyšším počtom hlasov v parlamentných voľbách spomedzi podpredsedov,“ informoval.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Chceli uznesenie k Dankovej nehode

Grendel je toho názoru, že by kompetencie predsedu parlamentu mali prejsť na prvého podpredsedu, teda Blahu. Žiga poslanca informoval, že o jeho požiadavke nemôže dať hlasovať, pretože nejde o uznesenie.

Poslanec Michal Šipoš (klub hnutia Slovensko) navrhoval, aby bolo do programu schôdze zaradené uznesenie k dopravnej nehode podpredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

Prijatím uznesenia by parlament vyzval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), aby zverejnil kamerové záznamy z dopravnej nehody. Jeho procedurálny návrh parlament neodsúhlasil.

Návrhy na voľby členov aj správy o výsledkoch

Súčasťou návrhu programu je aj návrh na voľbu člena Súdnej rady SR, či návrh na voľbu členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR a členov Rady pre mediálne služby.

Na aprílovej schôdzi prednesie predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Zuzana Dlugošová Správu o činnosti úradu za uplynulý rok a predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy uvedie Správu o výsledkoch kontrolnej činnosti NKÚ SR za rok 2023.

Register kandidátov a kandidátnych listín

Na aprílovej schôdzi by sa poslanci mali zaoberať vládnou novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá je aktuálne v druhom čítaní. Jej odobrením by sa mal vytvoriť Register kandidátov a kandidátnych listín vo voľbách do Národnej rady SR, vo voľbách prezidenta, vo voľbách do Európskeho parlamentu, vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a tiež vo voľbách do orgánov samosprávy obcí.

Register má slúžiť na elektronickú evidenciu kandidátnych listín a kandidátov, ktorých kandidátne listiny boli doručené v zákonom ustanovenej lehote a zákonom ustanoveným spôsobom. V prípade schválenia zmien by mal register fungovať od júna tohto roku. Cieľom zriadenia registra je podľa rezortu vnútra zabezpečiť elektronické spracúvanie údajov z kandidátnych listín doručených zapisovateľom príslušných volebných komisií.

Zákon o ochrane pred útokmi chráneného živočícha

Do programu 12. schôdze zaradil podpredseda parlamentu, poverený výkonom právomocí predsedu parlamentu, Peter Žiga (Hlas-SD) aj vládny návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha, o ktorom by poslanci mali rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Cieľom tohto zákona má byť vytvorenie právneho rámca, ktorým sa ustanovia osobitné výnimky, keď je potrebné, aby ochrana medveďa hnedého ustúpila vyššiemu celospoločenskému záujmu, a to ochrane života a zdravia človeka.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že predloženým návrhom reagovalo primárne na v poslednom období opakujúce sa situácie, keď bol výskyt medveďa hnedého zaznamenaný v husto osídlených oblastiach či katastrálnych územiach obcí. Envirorezort dodal, že ochrana rastlín a živočíchov nemôže byť nadradená ochrane života a zdravia človeka.

Financovanie mimovládok

Poslanci Slovenskej národnej strany chcú zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych neziskových organizácií. Docieliť to chcú tým, že mimovládky budú povinné zverejňovať informácie o daroch a darcoch, ak ich výška presiahne zákonom stanovenú hodnotu.

Zverejňovanie informácií o daroch a príspevkoch prinesie podľa národniarov dôveryhodnosť a transparentnosť, lepšiu kontrolu toku finančných prostriedkov, zvýši sa tak tlak na zodpovedné hospodárenie a podporí dôvera a zapojenie verejnosti.

Organizácie, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia a presahujú sumu päťtisíc eur za jeden kalendárny rok, sa po novom zrejme budú musieť označovať ako „organizácia so zahraničnou podporou“. O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby by sa malo rokovať na aprílovej schôdzi. V prípade odobrenia zákona by vstúpil do platnosti od januára 2025.

Tri návrhy na odvolanie z funkcie

Návrh programu aprílovej schôdze obsahuje aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS), návrh na odvolanie poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) z funkcie predsedu branno-bezpečnostného parlamentného výboru a návrh na odvolanie poslanca Michala Šipoša (klub hnutia Slovensko) z funkcie predsedu parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Viac k témam: Mimovládne organizácie, Ministerka kultúry SR, Neziskové organizácie, Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva, Odvolanie z funkcie, poslanec Národnej rady SR, Prezidentské voľby, Rokovanie NR SR, Skrátené legislatívne konanie, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Poslanci majú na programe viac ako 100 bodov. Budú riešiť medvede, mimovládky aj odvolávania (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko