Domácnosti zasiahnuté záplavami môžu požiadať o príspevok na obnovu domu, Tarabovo ministerstvo vyhlásilo novú výzvu

Domácnosti zasiahnuté záplavami môžu požiadať o príspevok na obnovu domu, Tarabovo ministerstvo vyhlásilo novú výzvu

9.10.2024 (SITA.sk) – Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba oznámil spustenie troch nových výziev z programu Obnov dom. Financované budú z Plánu obnovy a odolnosti SR v celkovej hodnote 87 miliónov eur.

Spresnil, že jedna mimoriadna výzva je určená pre majiteľov rodinných domov v oblastiach postihnutých povodňami, druhá je určená pre nízkopríjmové domácnosti so zlou kvalitou ovzdušia a tretia je štandardná výzva. Všetky tieto výzvy dnes schválil vládny kabinet.

Príspevok na obnovu domu

„Podávame ľuďom zasiahnutým živelnými pohromami pomocnú ruku a doručujeme pomoc, ktorú sme sľúbili,“ uviedol Taraba. Majitelia rodinných domov zasiahnutých septembrovými povodňami budú môcť požiadať o finančný príspevok na obnovu domu, a to až do výšky 22 800 eur a s možnosťou vyplatenia zálohy vo výške 7-tisíc eur.

„Okrem štandardných opatrení ako zateplenie, výmena okien či kotla výzva počíta aj s mimoriadnymi opatreniami, ako sú náklady na odčerpávanie vody, sanácia vlhkých konštrukcií, odstraňovanie plesní či opätovné omietnutie priestorov,“ objasnil generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Juraj Moravčík. Dodal, že nevyhnutné bude doložiť aspoň 25-percentnú úsporu energií.

Môže dosiahnuť až 10-tisíc eur

„Podmienky výzvy aktuálne posudzuje Európska komisia. Spustenie podávania žiadostí sa preto očakáva do konca tohto mesiaca,“ spresnil Moravčík. Druhá výzva Obnov dom mini 2 s alokáciou 24 miliónov eur je už spustená a pomôže nízkopríjmovým rodinám, ktoré žijú v oblastiach Banskobystrického a Košického kraja so zlou kvalitou ovzdušia.

Príspevok môže dosiahnuť výšku až 10-tisíc eur a po splnení podmienok je možnosť získania zálohu vo výške 5-tisíc eur. Vo výzve Obnov dom mini 2 sa tiež upravila výška ročného čistého príjmu na jedného člena domácnosti, ktorá za rok 2023 nesmela presiahnuť sumu 8 165,30 eura.

Podmienky budú zverejnené čoskoro

Žiadosti je možné posielať do konca decembra 2024. Výzva je otvorená do konca decembra 2024. Generálny riaditeľ SAŽP informoval, že tretia štandardná výzva poskytne príspevok až do výšky 19-tisíc eur pre žiadateľov s vypracovanou projektovou dokumentáciou. Podmienky budú zverejnené v novembri, pričom podávanie žiadostí sa očakáva v decembri.

„Vo všetkých troch výzvach nemajú šancu rýchle prsty. Elektronický formulár bude možné vyplniť bez obmedzenia v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. V prípade väčšieho záujmu budú žiadosti zoradené podľa hodnoty primárnej energie pred obnovou, od najvyššej po najnižšiu,“ uzavrela SAŽP.

Viac k témam: BBSK Banskobystrický samosprávny kraj, KSK Košický samosprávny kraj, Minister životného prostredia SR, Obnov dom, Plán obnovy a odolnosti SR, Povodne a záplavy v SR, Rodinné domy
Zdroj: SITA.sk – Domácnosti zasiahnuté záplavami môžu požiadať o príspevok na obnovu domu, Tarabovo ministerstvo vyhlásilo novú výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko