Lockdown na Slovensku má trvať dva týždne, o opatreniach rozhodne vláda

Lockdown na Slovensku má trvať dva týždne, o opatreniach rozhodne vláda

23.11.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 23. novembra 16:28

Koaliční partneri sa na koaličnej rade dohodli na sprísnený opatrení proti koronavírusu, o podrobnostiach však predsedníčka zdravotníckeho výboru parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS) nechcela hovoriť. „Vyzerá to tak, len to musíme dotiahnuť a v stredu schváliť na vláde, ak to nikoho neprejde. Mne sa javí tá dohoda celkom rozumná, ak to vyjde,“ povedala agentúre SITA.

Zákaz večerného vychádzania

Podľa Bittó Cigánikovej bližšie informácie budú známe v stredu 24. novembra, keď má o protipandemických opatreniach rokovať vláda.

Viac o téme: Koronavírus

Na otázku, či sa bude lockdown týkať všetkých alebo budú mať zaočkovaní mierne výhody, odpovedala, že rokovania ešte nie sú úplne ukončené. „Nie je rozumné podporovať informačný chaos. Keď sa dohodne na všetkom, budeme informovať spoločne,“ dodala.

Zvýšené kontroly polície

Polícia od pondelka 22. novembra zvýšila kontroly pandemických opatrení využitím všetkých dostupných síl a prostriedkov Policajného zboru. Počas kontrol sa policajti zameriavajú najmä na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb, teda na vstupy do nákupných stredísk, reštauračných zariadení, prevádzok a podobne. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

V priebehu posledného týždňa skontrolovalo viac ako 12-tisíc policajtov približne 30 100 osôb. Od začiatku roka do nedele 21. novembra polícia zaznamenala 67 409 priestupkov a deliktov, ktoré boli riešené v súvislosti s dodržiavaním protipandemických opatrení. V 1 763 prípadoch sa to týkalo porušenia lekárom stanovenej karantény, v 20 984 prípadoch išlo o porušenie povinnosti nosenia rúšok, porušenie zákazu otvorenia prevádzok v 143 a porušenie zákazu vychádzania v 44 519 prípadoch.

„V uvedenom období bolo vybavených v blokovom konaní 50 092 prípadov, napomenutím viac ako 8 265 prípadov, 6 474 prípadov policajti postúpili na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva a ďalších 2 578 prípadov je ešte v riešení. Najviac priestupkov a správnych deliktov bolo zaznamenaných opäť v Prešovskom kraji, Košickom a Banskobystrickom, najmenej v Trenčianskom a Nitrianskom kraji,“ uzavrela Bárdyová.

Núdzový stav a zákaz vychádzania

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v relácii Na telo Plus na portáli Tvnoviny.sk uviedol, že vláda by mala na stredajšom rokovaní schváliť núdzový stav a má to byť pre zákaz večerného vychádzania. „Toto sú všetko veci, ktoré sa majú prerokovávať v stredu na vláde. Nie je úplne všetko dohodnuté ani rozhodnuté. V mnohých veciach nastala zhoda a konsenzus, ale sú to vecí, o ktorých treba hovoriť,“ povedal Mikulec.

Minister financií a bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) v rozhlasovej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo povedal, že vláda na stredajšom zasadnutí príjme opatrenie, ktoré bude chrániť životy ľudí. Matovič na koaličnej rade navrhol, aby o detailoch nového opatrenia partneri nehovorili, až pokým sa neschváli vládou. „Dôležité je, že to rozhodnutie je spoločné,” dodal Matovič a potvrdil, že viac sa verejnosť dozvie po stredajšom zasadnutí vlády z úst premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) a zrejme aj ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Povinné očkovanie starších ľudí

Epidemiologička z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Alexandra Bražinová si myslí, že tvrdý lockdown je potrebný, ideálne by bolo aj povinné očkovanie starších vekových skupín.

„Myslím, že vzhľadom na nepriaznivú epidemickú situáciu a kritický stav v nemocniciach je momentálne potrebný tvrdý lockdown pre všetkých,” uviedla pre agentúru SITA. Podľa jej slov je však zároveň potrebné urobiť všetko pre rýchle zvyšovanie zaočkovanosti. Treba tiež nastaviť opatrenia, ktoré prídu po lockdowne tak, aby výrazne zvýhodňovali zaočkovaných v slobode pohybu.

Premiér Heger v pondelok 22. novembra pred koaličnou radou v tlačovej správe informoval, že nechce hazardovať so životmi zaočkovaných či nezaočkovaných, preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Lockdown, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Lockdown na Slovensku má trvať dva týždne, o opatreniach rozhodne vláda © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko