Financovanie kampane v rozpore so zákonom? Problém má strana Spoločne občania Slovenska a nie je jediná

Financovanie kampane v rozpore so zákonom? Problém má strana Spoločne občania Slovenska a nie je jediná

24.8.2023 (SITA.sk) – Politická strana Spoločne občania Slovenska uchádzajúca sa o priazeň voličov v septembrových parlamentných voľbách používa až 79 percent financií na doterajšiu kampaň v rozpore so zákonom. Strana vznikla premenovaním niekdajšej krajne ľavicovej strany Vzdor a svoju kampaň financuje prevažne z vkladov v hotovosti.

Viac o téme: Predčasné voľby 2023 na Slovensku

Ako ďalej informovala nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS), kandidáti strany už na transparentný účet vložili viac ako 17-tisíc eur z celkových 21,5-tisíc eur napriek tomu, že hotovostné vklady sú zakázané. Zároveň je jeden vklad anonymný.

Nedá sa vysledovať pôvod peňazí

„Zákon striktne hovorí, že na účet musia byť vložené finančné prostriedky výlučne prevodom z iného účtu. Pri vkladoch v hotovosti totiž nie je možné vysledovať pôvod týchto financií. Strana by tak mala dary do 60 dní vrátiť, inak jej podľa zákona hrozí pokuta od 10-tisíc eur vyššie,“ tvrdí organizácia, ktorá sa pokúšala spojiť aj s kompetentnými osobami pôsobiacimi v strane, avšak telefonický kontakt na webe je nefunkčný.

>>> Ostatné kandidátky a kandidáti

Subjekt taktiež nemá zverejnený ani kontakt na jeho predsedu Tibora Hanuliaka. „Ten vo voľbách ani nekandiduje, v minulosti patril k predstaviteľom hnutia Republika či Slovenskej národnej strany,“ tvrdí TIS.

Bankám vraj neverí

Organizácii sa však podarilo spojiť so starostom Nezbudskej Lúčky (okres Žilina) Vladislavom Lodererom, ktorý na kandidátke figuruje pod číslom desať a ako jeden z piatich kandidátov strany vkladal na jej účet hotovosť.

Starosta tvrdí, že vzal z domu tisíc eur, ktoré vložil v hotovosti, pretože bankám neverí. Zároveň však tvrdí, že o znení zákona v strane nevedeli.

Roztržka pri odovzdávaní kandidátok

Po odovzdaní kandidátnych listín na ministerstve vnútra v strane prišlo k roztržke a späťvzatie kandidatúry ohlásilo 15 jej členov, vrátane líderky Zuzany Kondrlíkovej Plhákovej, ktorá bola v minulosti poslankyňou za SDKÚ.

„Loderer hovorí, že spor sa udial pre program, napr. pre nesúhlas odídencov s nápadom povýšiť nezaplatenú faktúru na trestný čin,“ tvrdí TIS.

Spoločne občania Slovensko však nie je jediná, na ktorej transparentnom účte figuruje hotovostný vklad. Takýto vklad v hodnote 250 eur „svieti“ aj na účte hnutia Progresívne Slovensko a podľa TIS už nepovolené vklady darcom vracala Komunistická strana Slovenska či Pirátska strana – Slovensko.

Viac k témam: Hotovosť, politická kampaň, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Transparentnosť, Transparentný účet
Zdroj: SITA.sk – Financovanie kampane v rozpore so zákonom? Problém má strana Spoločne občania Slovenska a nie je jediná © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko