Gašpar sa v parlamente tajne stretol s ruským veľvyslancom Bratčikovom. Predtým tvrdil, že také stretnutie oznámi

Gašpar sa v parlamente tajne stretol s ruským veľvyslancom Bratčikovom. Predtým tvrdil, že také stretnutie oznámi

15.5.2024 (SITA.sk) – Na pôde Národnej rady SR v stredu potajomky poslanec a predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) privítal ruského veľvyslanca na Slovensku Igora Bratčikova.

Stretnutie mal transparentne oznámiť

Informoval o tom poslanec Tomáš Szalay (SaS) v pléne parlamentu počas rozpravy k vládnemu návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Gašpar pritom v sobotu v relácii Sobotné dialógy verejnoprávneho média RTVS tvrdil, že stretnutie s Bratčikovom „transparentne oznámi“.

Ja to transparentne oznámim. Považujem za prirodzené, ak prejavia aj veľvyslanci záujem sa so mnou stretnúť, že sa s nimi stretnem. Je to v poradí už štvrtý veľvyslanec, ktorý prejavil záujem o stretnutie so mnou,“ uviedol Gašpar.

V relácii ďalej tvrdil, že na stretnutí majú byť aj ďalší koaliční poslanci, chcú sa poďakovať za porážku fašizmu a ukončenie druhej svetovej vojny.

Prišli aj zástupcovia iných ambasád

Rozpravu k vládnemu návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý má nahradiť verejnoprávne médium Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), si do parlamentu prišli dobrovoľne vypočuť aj diplomatickí zástupcovia britskej a americkej ambasády, ktorí sedia v rokovacej sále na balkóniku.

Privítala ich poslankyňa Zora Jaurová (PS), ktorá v pléne parlamentu ďalej uviedla, že zástupcovia si prišli vypočuť diskusiu o RTVS, pretože si „uvedomujú dôležitosť verejnoprávnych médií„.

Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) v pléne informoval, že veľvyslanec Bratčikov svoj príchod ohlásil u vedenia parlamentu. „Zástupcovia iných ambasád sem prišli ako turisti, takto ich aj musíme vnímať,“ povedal.

Jedine dialóg je správna cesta

Dialóg je správna cesta, ktorá pomôže konflikt na Ukrajine ukončiť. Uviedol pre agentúru SITA poslanec a podpredsedu branno-bezpečnostného výboru Samuel Migaľ (Hlas-SD) s tým, že najprv odmietal zúčastniť sa stretnutia s ruským veľvyslancom Igorom Bratičovom na pôde parlamentu.

„Prevládlo to, že jedine dialóg je tá správna cesta, ktorá môže priviesť Ukrajinu k tomu, aby sa konflikt skončil. V tomto prípade som tlmočil ruskému veľvyslancovi jasné stanovisko strany Hlas-SD, že my vieme, kto je iniciátor tohto konfliktu a kto sa musí brániť. Zároveň som veľvyslancovi tlmočil aj slová Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktoré odzneli na prejave v Banskej Bystrici. A teda, že sme jedine za mierové riešenie tohto konfliktu, ktoré ale nepôjde bez toho, aby si obidve strany sadli za rokovací stôl a začali si vyjasňovať veci, pre ktoré tento konflikt vznikol,“ vysvetlil Migaľ.

„Peter Pellegrini na prejave ponúkol Bratislavu ako jedno z možných miest, kde by sa takéto stretnutie mohlo konať. Toto bolo jasné posolstvo, ktorým sme chceli vyjadriť nádej a možno takú požiadavku, aby pán veľvyslanec tlmočil tento odkaz smerom do Ruskej federácie,“ uviedol Migaľ.

Bližšie k nedemokratickým krajinám

Podľa poslanca a podpredsedu hnutia Progresívne Slovensko Tomáša Valáška koalícia posunula Slovensko stretnutím sa s ruským veľvyslancom opäť o niečo bližšie k nedemokratickým krajinám, ako je Rusko Vladimíra Putina.

„Presne v deň, keď koalícia Roberta Fica (Smer-SD) ničí RTVS, prijal Tibor Gašpar ako šéf branno-bezpečnostného výboru ruského veľvyslanca. Po Petrovi Pellegrinim je to druhý predstaviteľ koalície v parlamente, ktorý sa bratá s predstaviteľom vlády pustošiacej Ukrajinu,“ uviedol Valášek. Pripomenul, že Bratčikov sa za zločiny na Ukrajine a za klamstvá, ktoré povedal v parlamente, nikdy neospravedlnil.

„Deň pred vypuknutím agresie na Ukrajine veľvyslanec prišiel do tej istej národnej rady, kde bohapusto klamal, že Rusko žiadnu inváziu nechystá. Poslanci Smeru-SD vrátane dnes už ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD), mu na to naivne skočili,“ povedal poslanec.

Zároveň tvrdí, že poslancom Smeru-SD by mohlo záležať aspoň na rešpekte voči parlamentu, „bratríčkovaním sa s Putinom ohrozujú akýkoľvek rešpekt, ktorý medzi našimi partnermi v zahraničí ešte máme“.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Opozícia, Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS), Premiér Slovenskej republiky, Rokovanie NR SR, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ruský veľvyslanec, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Gašpar sa v parlamente tajne stretol s ruským veľvyslancom Bratčikovom. Predtým tvrdil, že také stretnutie oznámi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko