Matovičová očkovacia lotéria zatiaľ priniesla radosť len jednému výhercovi. Pani z Prešova nevyhrala 400-tisíc kvôli problémom s internetom v rozhodujúcom čase. „Niektorí ľudia sa správajú ako pribrzdení,“ napísala poslankyňa OĽaNO

Matovičová očkovacia lotéria zatiaľ priniesla radosť len jednému výhercovi. Pani z Prešova nevyhrala 400-tisíc kvôli problémom s internetom v rozhodujúcom čase. „Niektorí ľudia sa správajú ako pribrzdení,“ napísala poslankyňa OĽaNO

RTVS v nedeľu večer odvysielala prvú časť kontroverznej očkovacej lotérie, s ktorou prišlo ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča z OĽaNO. Z piatich vyžrebovaných ľudí sa z vysokej výhry tešil iba jeden človek. Dvaja neúspešní telefonujúci sa zakrátko stali novými hitmi internetu.

Vo včerajšom priamom prenose programu „Byť zdravý je výhra“ boli z vyše 600-tisíc prihlásených vyžrebovaní piati šťastlivci, ktorí po zdvihnutí telefónu a uvedení správneho hesla do časového limitu 20 sekúnd mohli vyhrať 100-tisíc eur, v troch prípadoch dokonca ešte niekoľkonásobne viac.

Ako prvú vyžrebovali pani Lýdiu z Nižnej Sitnice, ktorá zdvihla telefón a odpovedala aj správnym heslom, vyhrala tak 101-tisíc eur.

Potom však 100 tisíc eur nevyhral Matej z Ružindolu, ktorý zdvihol telefón jednu sekundu pred ukončením časového limitu, no následne pravdepodobne omylom zložil telefón, odniesol si tak „len“ tisíc eur.

Jeho možná výhra 100-tisíc sa presunula k ďalšiemu výhercovi, ktorý mal šancu získať 200-tisíc. Hosť v štúdiu Peter Marcin vyžreboval pána Jakuba z obce Rakovnica, ktorý vôbec nezdvihol telefón.

V ďalšom vstupe tak mal prípadný výherca k dispozícii 300-tisíc. Vyžrebovaný bol Lukáš z Košíc. Na telefonát odpovedal, ale nevedel heslo, ktoré sa zobrazilo na televíznych obrazovkách, pravdepodobne v danej chvíli nemal zapnutú RTVS. „Netuším, nie som pri telke, netuším… Netuším.“ Povedal Lukáš, ktorý tak nezískal 300-tisíc.

Dráma vrcholila a v banku bolo zrazu astronomických 400-tisíc eur. Do vysielania sa dostal ďalší východniar. Vyžrebovali totiž pani Zuzanu z Prešova. Zdvihla telefón a aj uviedla, že program sleduje a vie, že hrá o 400-tisíc eur. Keď však mala odpovedať heslom, sekol sa jej internet a nedokázala včas odpovedať. „Pozerám cez internet. Mám trošku taký lag. Sa mi neskoro zobrazuje na internete. Nemám televízor, mám len internet…“ V tej chvíli vypršal limit a nešťastná Zuzana tak vyhrala len tisíc eur.

 

Reakcia Igora Matoviča

Večer na sociálnej sieti sa ku súťaži vyjadril jej architekt minister financií Igor Matovič (OĽaNO): „Uff … Dríma hneď na prvýkrát. 300 tisíc v lufte … “nepozerám telku”. 400 tisíc v lufte … “mám pomalý internet”. Nuž, tým pádom prvý šťastlivec budúcu nedeľu hrá rovno o 500-tisíc evri,“ komentoval na Facebooku Matovič.

Neúspešných výhercov kritizovala aj poslankyňa za hnutie OĽaNO Anna Remiášová: „RTVS mala určite najvyššiu sledovanosť. Toto je typický obraz Slovenska. Štát chce pomôcť a niektorí ľudia sa správajú ako vždy, ako pribrzdení… Každý jeden občan, ktorý má záujem zúčastniť sa súťaže si nájde čas a spôsob, ako odsledovať konkrétny program v televízii v priamom prenose.“

„Ak to nedokáže, nech si nesťažuje, resp. neobviňuje iných! 1. výhra 101-tisíc OK. Super, blahoželám. Druhá výhra 101-tisíc položí telefón, 3. výhra 201-tisíc – nezodvihne mobil. 4. výhra 301-tisíc – nevie heslo, 5. Výhra 401-tisíc dotyčná hľadá heslo na internete, zistí ho po časovom limite. Stačilo pozerať RTVS televíziu,“ uviedla Remiášová s tým, že vopred blahoželá prvému výhercovi k 501-tisíc eurám o týždeň.

Marcinková zo Za ľudí žiada zmenu štatútu súťaže

Poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (Za ľudí) uviedla, že po zhliadnutí včerajšieho prenosu očkovacej lotérie, chce vyzvať Ministerstvo financií SR, aby prehodnotilo štatút súťaže o očkovaciu prémiu, aby mali možnosť vyhrať aj ľudia, ktorí sledujú oficiálny internetový online prenos RTVS.

„Je zrejmé, že z technických dôvodov je takýto prenos oneskorený o desiatky sekúnd oproti televíznemu vysielaniu, a preto osoby sledujúce reláciu na internete objektívne nedokážu splniť nastavené pravidlá lotérie včas.“

Priznala že, nie fanúšičkou očkovacej lotérie, ale rešpektuje kolektívne rozhodnutie koalície, zaradiť ho medzi motivačné nástroje na podporu očkovania. „Všetky návrhy, ktoré k podpore očkovania smerovali, vrátane lotérie, som aj ja sama podporila svojim hlasom v parlamente. Na čo však ako poslankyňa nemám vplyv, je prevedenie týchto nástrojov do praxe.“

„Tam sa moja predstava s exekutívou výrazne rozchádza. Za kľúčové ale považujem, aby komunikácia a pravidlá takejto očkovacej kampane boli dôstojné a spravodlivé. Na tom musíme mať zhodu všetci, a ako koalícia z toho nesmieme upustiť. Celospoločenská diskusia o očkovaní je krehká, musíme s nástrojmi, ktoré ju majú posilniť, narábať mimoriadne uvážlivo,“ tvrdí politička zo Za ľudí.

 

Zložité, trápne a neúčinné. Celý Matovič

Priebeh očkovacej lotérie sa však nepozdáva ani bežným ľuďom. Na facebookovu stránku „Nekŕmte nás odpadom“ sa ozval človek, ktorý tvrdí, že on sám je síce zaočkovaný a očkovanie podporuje, nie však takýmto štýlom. Navyše upozornil aj na ďalší vážny problém, súvisiaci s očkovaním.

Autor príspevku označil celú očkovaciu lotériu za zložitú, trápnu a neúčinnú. Pýta sa, načo sme ju vlastne zaviedli, keď už zo skúseností iných krajín vidíme, že nefunguje. Ak by sme nemali kde míňať peniaze zo štátneho rozpočtu, tak by to pochopil. Ale míňať ich v čase, keď mnohým onkologickým pacientom nedokážeme preplatiť liečbu je aj preňho nepochopiteľné.

Celý Matovič,“ vyjadril sa občan.

Vláda však v súvislosti s očkovaním zlyhala aj v ďalšej veci, za ktorú mala padnúť minimálne jedna hlava. A hneď aj naznačuje ktorá.

„Bezpečnostní experti upozornili na dve vážne zraniteľnosti v štátnych systémoch. Prvá umožňovala získať rodné číslo akejkoľvek osoby so zdravotným poistením na Slovensku. Druhá bola vo formulári eHranica a umožňovala kohokoľvek poslať do karantény. Tiež umožnila získať jeho unikátny COVID-19-PASS. Aj vďaka tomu útočníci mohli získať prístup k očkovacím preukazom a výsledkom testov. Kolosálne zlyhanie za ktoré mali padať hlavy, ale sme na Slovensku, takže nič. Hlavne, že máme už dokonca samostatné ministerstvo pre informatizáciu,“ naznačil autor príspevku.

Ako  tvrdí, už začína chápať, prečo je návšteva pápeža v čase pandémie nutná.

Slovensku iné, ako modlitby, asi nepomôžu. Ozaj, ešte stále posielame nezaočkovaných chudákov žijúcich v pohraničí do karantény? Viem, že áno. Ako hovorím, tu pomôžu len modlitby,“ dodal na záver nespokojný občan.

zdroj: hlavnespravy.sk

0Shares
Slovensko