Na Slovensko dorazil aj posledný americký konvoj, ktorý sa zúčastní na vojenskom cvičení Saber Strike 22

Na Slovensko dorazil aj posledný americký konvoj, ktorý sa zúčastní na vojenskom cvičení Saber Strike 22

23.2.2022 (Webnoviny.sk) – Posledný z konvojov USA smerujúcich na cvičenie Saber Strike 22 je už na Slovensku. V rámci trasy mali plánovanú 24 hodinovú prestávku na leteckej základni Malacky-Kuchyňa.

Jednodňovú prestávku využili Američania na doplnenie pohonných hmôt a základný servis techniky. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR (OS SR) Štefan Zemanovič v tlačovej správe.

Ocenili profesionalitu slovenských vojakov

„Americké konvoje postupne dorazili na našu základňu spravidla neskôr večer a nasledujúci podvečer pokračovali ďalej do Levíc alebo na Lešť, kde budú cvičiť,“ uviedol veliteľ 46. krídla Kuchyňa Peter Prokop.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protest proti príchodu vojakov USA na Slovensko v rámci cvičenia Saber Strike 2022 (fotografie)

„Veľmi oceňujem priateľskú ústretovosť a profesionalitu slovenských vojakov, spolupráca fungovala na 100 percent,“ dodal veliteľ zabezpečovacej skupiny 16. podpornej brigády kapitán Andrew Thompson, ktorý sa podieľal na príprave krátkeho zázemia pre americké konvoje v Kuchyni.

Zhruba 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl s približne 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky sa na Slovensku zapojí do dva roky plánovaného cvičenia s príslušníkmi OS SR.

Cvičenie nesúvisí s Ukrajinou

Cvičenie Saber Strike 22 je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách za účasti ozbrojených síl celkovo 13 krajín.

Cvičenie je organizované každé dva roky a je súčasťou spojeneckých výcvikových aktivít. Saber Strike 22 nepatrí do série opatrení reagujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine.

Viac k témam: vojenské cvičenie Saber Strike 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensko dorazil aj posledný americký konvoj, ktorý sa zúčastní na vojenskom cvičení Saber Strike 22 © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko