Zamestnanosť na Slovensku je najvyššia od decembra 2019. Dostali sme sa na predkrízovú úroveň, tvrdí Krajniak

Zamestnanosť na Slovensku je najvyššia od decembra 2019. Dostali sme sa na predkrízovú úroveň, tvrdí Krajniak

20.12.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 20. decembra 2022, 14:43

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v novembri medzimesačne znížila o 0,07 percentuálneho bodu na 5,83 percenta. Miera nezamestnanosti tak klesla už desiaty mesiac po sebe.

„Zamestnanosť je najvyššia od decembra 2019. To znamená, že sme sa v počte zamestnaných dostali na predkrízovú úroveň, čo potvrdzuje, že slovenský trh práce funguje dobre,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Výnimkou je Banskobystrický kraj

Počet nezamestnaných klesal takmer vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Banskobystrického. Najvýraznejšie, a to o 0,12 percentuálneho bodu, sa nezamestnanosť znížila v Trnavskom kraji, ktorý sa po Bratislavskom stal krajom s druhou najnižšou nezamestnanosťou.

Ľudí bez práce bolo v porovnaní s októbri menej aj v Trenčianskom kraji, ktorý bol v uplynulý mesiac krajom s treťou najnižšou nezamestnanosťou.

Povzbudzujúci vývoj dlhodobej nezamestnanosti

Od začiatku roka klesla miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku o 1,13 percentuálneho bodu. V okrese Rimavská Sobota, teda v okrese s najvyššou nezamestnanosťou, eviduje ústredie práce od konca januára pokles o 1,21 percentuálneho bodu, v Revúcej o 1,4 bodu a v Sabinove o 1,19 bodu.

Povzbudzujúci vývoj je podľa ministerstva práce aj v oblasti dlhodobej nezamestnanosti. Počas roka klesol počet ľudí, ktorí sú viac ako rok bez práce, takmer o pätinu. Ich počet bez prerušenia klesá už 16 mesiacov za sebou. Aj celkový počet ľudí bez práce v evidencii sa znižuje, od začiatku roka približne o 15 percent. Spomedzi okresov zaznamenal najvýraznejší pokles miery evidovanej nezamestnanosti okres Sabinov.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanosť na Slovensku je najvyššia od decembra 2019. Dostali sme sa na predkrízovú úroveň, tvrdí Krajniak © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko