Odsúdení zvládajú Veľkú noc lepšie ako Vianoce, počas veľkonočných sviatkov sa vo viacerých ústavoch budú konať rozličné turnaje

Odsúdení zvládajú Veľkú noc lepšie ako Vianoce, počas veľkonočných sviatkov sa vo viacerých ústavoch budú konať rozličné turnaje

29.3.2024 (SITA.sk) – Odsúdení znášajú Veľkú noc lepšie ako Vianoce. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti a priblížilo, že vo väzení je aktuálne takmer desaťtisíc osôb.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Sedliak uviedol, že po emočnej stránke sú pre väzňov veľkonočné sviatky menej náročné ako Vianoce.

„Sú ladené vo veselšom duchu, čomu je prispôsobený program pre väznené osoby,“ vysvetlil Sedliak.

Môžu sa zúčastňovať viacerých aktivít

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) priblížil, že vo viacerých ústavoch sa budú počas sviatkov konať rozličné turnaje, napríklad vo futbale či minifutbale, streetbale, v stolnom tenise, ale aj v spoločenských hrách, ako sú šach, a, žolík, dáma či šípky. Väznené osoby sa môžu podieľať aj na športových aktivitách, akými sú súťaže v počte kľukov za päť minúť či zdvihy na hrazde.

„Môžu sa zúčastniť besied, kvízov, prednášok vo veľkonočnom duchu. Zároveň sú im k dispozícii aj odborní pracovníci – psychológovia, sociálni pracovníci, pedagógovia a, samozrejme, aj duchovná služba,“ dodal Sedliak.

Niektorí dostali mimoriadne voľno

ZVJS ďalej informoval, že niektorí odsúdení dostali cez sviatky mimoriadne voľno na opustenie ústavu, ktoré sa v zmysle zákona udeľuje za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, pracovných povinností, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu.

Ku koncu marcu 2024 je počet väznených osôb na Slovensku 9762, z toho je obvinených 1381 a 8381 odsúdených. Vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody sa nachádza aj 41 mladistvých.

Viac k témam: Odsúdenie, Väznica, Veľká noc
Zdroj: SITA.sk – Odsúdení zvládajú Veľkú noc lepšie ako Vianoce, počas veľkonočných sviatkov sa vo viacerých ústavoch budú konať rozličné turnaje © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko