Poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas. Občianske organizácie pozývajú na Pochod za slobodu a demokraciu

Poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas. Občianske organizácie pozývajú na Pochod za slobodu a demokraciu

14.6.2024 (SITA.sk) – V hlavnom meste Bratislava sa v utorok 18. júna bude pochodovať za slobodu a demokraciu. Pochod Za slobodu a demokraciu organizujú platformy a iniciatívy zastupujúce značnú časť slovenskej občianskej spoločnosti, ide o dosiaľ najväčšie spojenie týchto platforiem a organizácií.

Pochod by mal vyjadriť ich postoj a odhodlanie chrániť slobodu a nezávislosť médií, životné prostredie, kultúru, mimovládne organizácie, ale aj princípy právneho štátu. Organizátormi pochodu sú Otvorená Kultúra!, Platforma pre demokraciu, Klimatická koalícia, Občianske združenie Mier Ukrajine, a tiež organizátori občianskych protestov v rôznych slovenských mestách.

Podujatie sa začne o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave, pochodujúci odtiaľ zamieria na Námestie slobody. O 18:00 sa tu pripoja ku koncertu Pohody a Rozhlasu a televízie Slovenska na podporu slobody médií.

Podkopávajúce návrhy zákonov

Počas aktuálnej schôdze parlamentu sa rokuje o množstve návrhov zákonov, ktoré podkopávajú slobodu a nezávislosť médií, ohrozujú ochranu životného prostredia a základné občianske práva. Považujeme za nevyhnutné ukázať, že silná občianska spoločnosť je tu a bude chrániť inštitúcie a základné piliere demokracie,” vysvetlili organizátori pochodu.

Poukázali napríklad na nový zákon o verejnoprávnom telerozhlase, legislatívu, ktorá upravuje právo na opravu, zákon o slobodnom prístupe k informáciám či zákon povoľujúci výruby stromov, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Dôrazné vyjadrenie nesúhlasu

Zmeny v zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie či zákon proti mimovládkam síce boli odsunuté na september, ale aj tieto ohrozujú občianske práva a slobody zakotvené v ústave,“ dodali organizátori a podotkli, že k menovaným zákonom sa pridáva aj vládou čerstvo schválený „lex atentát“, ktorý by mohol priniesť zmeny v práve na zhromažďovanie.

Pozývame každého, komu záleží na slobodnej a demokratickej budúcnosti Slovenska. Prineste si transparenty, píšťalky, rapkáče a poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas s tým, ako je aktuálne spravovaný štát patriaci nám všetkým,” uzatvárajú v stanovisku organizátori pochodu.

Viac k témam: Iniciatíva Mier Ukrajine, Lex-atentát, Mimovládne organizácie, Platforma Otvorená kultúra!, Pochod, Prezidentka SR, Sloboda médií, Zákon o slobodnom prístupe k informáciám
Zdroj: SITA.sk – Poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas. Občianske organizácie pozývajú na Pochod za slobodu a demokraciu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko