Putin neustúpi pokusu Prigožina o vydieranie. Udrží si Šojgu svoju pozíciu?

Putin neustúpi pokusu Prigožina o vydieranie. Udrží si Šojgu svoju pozíciu?

27.6.2023 (SITA.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v súčasnosti nevymení ministra obrany, aby to nevyzeralo tak, že plní požiadavku zakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý sa usiloval o odchod Sergeja Šojgua.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kremeľ sa pravdepodobne snaží signalizovať, že Šojgu si zatiaľ udrží svoju pozíciu a Putin neustúpi pokusu Prigožina o vydieranie,“ uviedol ISW. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Analytici Inštitútu pre štúdium vojny sú zároveň presvedčení, že ruský prezident svojim pondelkovým vyhlásením o vzbure sa snaží zachovať si bojovníkov Wagnerovej skupiny pre použitie vo vojne a neodpustí tým, ktorí sa nepripoja k ruskému rezortu obrany, ale pôjdu za Prigožinom do Bieloruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Vladimir Putin predniesol 26. júna prejav v snahe presvedčiť čo najviac bojovníkov a veliteľov z Wagnerovej skupiny, aby sa pripojili k ruskej armáde a pokračovali v boji proti Ukrajine,“ konštatoval ISW.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský minister obrany, Ruský prezident, šéf wagnerovej skupiny, Vzbura v Rusku – Jevgenij Prigožin (wagnerovci), Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Putin neustúpi pokusu Prigožina o vydieranie. Udrží si Šojgu svoju pozíciu? © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko