V Rusku napadli reportérku denníka Novaja Gazeta a známeho právnika, vyhrážali sa aj zastrelením

V Rusku napadli reportérku denníka Novaja Gazeta a známeho právnika, vyhrážali sa aj zastrelením

4.7.2023 (SITA.sk) – Neznámi páchatelia zaútočili v Čečensku na reportérku denníka Novaja Gazeta Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova. Ozbrojení muži zastavili ich auto počas cesty z letiska. Surovo bili Milašinovú a Nemova, kopali ich do viacerých častí tela vrátane tváre. Taktiež zhabali a rozbili ich vybavenie.

Milašinovú a Nemova surovo zbili

Nemov tvrdí, že cestou z letiska zablokovali cestu pred nimi tri autá. Útočníci sa vyhrážali zastrelením Milašinovej a Nemova, pričom obom priložili k hlavám pištole. Milašinovú a Nemova previezli do nemocnice v čečenskej metropole Groznyj. Novinárka utrpela poranenie mozgu, má niekoľko zlomených prstov a opakovane stráca vedomie. Neskôr ju previezli do susedného regiónu na lekárske ošetrenie. Nemov má zranenú nohu, pravdepodobne ho bodli nožom. Je však pri vedomí.

Milašinová dlho odhaľovala porušovanie ľudských práv v Čečensku a čelila vyhrážkam, zastrašovaniu a útokom. V roku 2020 Milašinovú a právnika, ktorý ju sprevádzal, zbil tucet ľudí vo vstupnej hale ich hotela.

Súdny proces so Musajevovou

Reportérka a právnik pricestovali do Grozného, aby sa zúčastnili na vyhlásení verdiktu v súdnom procese so Zaremou Musajevovou. Tá je matkou prenasledovaných čečenských ľudskoprávnych aktivistov Abubakara a Ibragima Jangulbajevovcov a manželkou niekdajšieho miestneho sudcu, ktorí z Čečenska stihli utiecť.

V januári 2022 ju uniesli z Nižného Novgorodu a previezli do vyšetrovacej väzby v Groznom. Ženu obvinili z „použitia násilia voči policajtovi“, čo skupiny na ochranu ľudských práv odmietli ako vymyslené. Niekoľko hodín po utorňajšom útoku súd v Groznom odsúdil Musajevovú na päť a pol roka väzenia.

Musajevovej syn vraví, že počas pobytu vo väzení sa jej zhoršil zrak. Má tiež silné bolesti chrbta, ktoré jej prakticky bránia v pohybe. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov obvinil rodinu Musajevovcov z teroristických väzieb a povedal, že by mali byť uväznení alebo popravení.

Viac k témam: Čečensko, Napadnutie, Novinárka, Súdny proces
Zdroj: SITA.sk – V Rusku napadli reportérku denníka Novaja Gazeta a známeho právnika, vyhrážali sa aj zastrelením © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko