Starostovia a primátori utvoria volebné okrsky, možné je požiadať aj o voľbu zo zahraničia

Starostovia a primátori utvoria volebné okrsky, možné je požiadať aj o voľbu zo zahraničia

26.6.2023 (SITA.sk) – Starostovia obcí, mestských častí a primátori miest utvoria do 27. júna volebné okrsky a určia volebné miestnosti pre parlamentné voľby. Lehota pre samosprávy vyplýva z rozhodnutia predsedu Národnej rady SR o vyhlásení volieb.

V tlačovej správe o tom informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra, podľa ktorého sa volebný okrsok utvára tak, aby zahŕňal spravidla 1 000 voličov. Starosta pri určovaní volebnej miestnosti prihliada na to, aby do nej mali čo najľahší prístup aj zdravotne postihnutí voliči.

Zverejnenie informácií

Informáciu o utvorení volebných okrskov s vymedzením ich územného obvodu a určení volebnej miestnosti zverejnia obce a mestá na úradnej tabuli a na webovom sídle obce, ak ho majú zriadené. Súčasne túto informáciu predložia príslušnému okresnému úradu.

Volebné okrsky a volebné miestnosti slúžia na odovzdávanie hlasovacích lístkov a na sčítanie hlasov. Pri posledných parlamentných voľbách bolo zriadených spolu 5998 volebných okrskov.

Voľba zo zahraničia

Ministerstvo vnútra zároveň pripomína dôležité aktuálne prebiehajúce termíny pre voličov. Požiadať o voľbu poštou zo zahraničia je možné elektronicky alebo listinne, pričom žiadosť musí byť doručená na MV SR najneskôr 9. augusta.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023, Samosprávy, volebné okrsky
Zdroj: SITA.sk – Starostovia a primátori utvoria volebné okrsky, možné je požiadať aj o voľbu zo zahraničia © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko