Rozširovanie Európskej únie bol podľa Štefanca vždy úspešný príbeh, preto ho podporuje

Rozširovanie Európskej únie bol podľa Štefanca vždy úspešný príbeh, preto ho podporuje

26.5.2024 (SITA.sk) – Rozširovanie Európskej únie bol vždy úspešný príbeh, a to pre nové členské krajiny, ale aj pre tie, ktoré boli v Únii už dlhšie.

V rozhovore pre agentúru SITA to skonštatoval europoslanec, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie Ivan Štefanec (KDH) s tým, že z tohto dôvodu rozširovanie Únie podporuje.

Ukrajina sa k Únii približuje

Podľa neho je rozšírenie priestoru bezpečnosti, stability a prosperity dôležité pre všetkých. Preto je za to, aby každá európska krajina, ktorá splní potrebné podmienky, dostala šancu, aby sa mohla zúčastniť unikátneho mierového európskeho projektu.

>>> Celý rozhovor s Ivanom Štefancom

Som teda za rozšírenie Únie o krajiny Západného Balkánu. Samozrejme, jedným dychom všetci môžeme dodať len to, že musia splniť podmienky, ale sú naozaj veľmi blízko, či už Čierna hora, alebo Severné Macedónsko. A takisto aj krajiny východného partnerstva, ktoré ale zaznamenávajú diametrálne odlišný vývoj,“ povedal Štefanec.

„Big Bang“ z roku 2004

Poukázal pritom na Bielorusko, ktoré označil za diktatúru. „Ale na druhej strane Ukrajina, ktorá sa míľovými krokmi približuje k Únii, a takisto Moldavsko, ktoré je minimálne na rovnakej úrovni integračného procesu ako Ukrajina, je tu ďalej aj Gruzínsko, ktoré nedávno dostalo štatút kandidátskej krajiny – takže určite tie krajiny, ktoré klopú na dvere, by mali dostať šancu,“ skonštatoval Štefanec.

Europoslanec doplnil, že podľa jeho názoru, keď príde k rozšíreniu Únie, tak to nebude o jednu krajinu, ale bude to podobné skôr „Big Bangu“ z roku 2004, keď bolo najväčšie rozšírenie Únie aj o Slovensko a ďalšej krajiny.

Dátum, samozrejme, nikto nedokáže povedať presný. Hovorí sa skôr o konci dekády, o roku 2030, že to je taký horizont, kedy by mohlo prísť k ďalšiemu rozšíreniu. No a je to dôležité naozaj, nielen pre nové krajiny, ale aj pre to, aby aj Únia dostala nový impulz, nový zdroj rozvoja a aj aby sa ten priestor stability rozšíril,“ dodal Štefanec.

Rozhovory zo štúdia SITA si môžete vypočuť aj na —> Spotify

Viac k témam: europoslanec, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Rozširovanie Európskej únie bol podľa Štefanca vždy úspešný príbeh, preto ho podporuje © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko