Šimkovičová a Susko sa nikdy nemali stať ministrami, Šimečka považuje prístup koalície za škandalózny (video)

Šimkovičová a Susko sa nikdy nemali stať ministrami, Šimečka považuje prístup koalície za škandalózny (video)

20.8.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 20. augusta 2024, 14:04

Martina Šimkovičová (SNS) a Boris Susko (Smer-SD) sa nikdy nemalo stať ministrami. Vyhlásil to predseda hnutia  a podpredseda parlamentu Michal Šimečka na tlačovej besede po utorkových neúspešných pokusoch otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolávaniu ministerky kultúry a ministra spravodlivosti.

„Považujem za škandalózne, ako vládna koalícia pristúpila k týmto mimoriadnym schôdzam. Ja rozumiem, že je leto, že vládni poslanci potrebujú byť na dovolenke, ale oni sú platení za svoju prácu. To, že neprišli poslanci koalície na odvolávanie ich ministrov, aby ich bránili a predkladali argumenty, sa nestáva bežne,“ uviedol Šimečka s tým, že vždy keď sa odvolávali ministri, tak sa schôdza otvorila.

Neprišla ani ministerka Šimkovičová

Ako zdôraznil, na schôdzu neprišla ani ministerka Šimkovičová, čo predseda PS považuje za pohŕdanie Národnou radou (NR) SR, a tiež všetkými voličmi.

„Susko a Šimkovičová za necelý rok vo funkcii ukázali, že sú absolútne nespôsobilí spravovať svoje rezorty. Stratili dôveru odbornej, ale aj veľkej časti laickej verejnosti, a ukázali, že sa nikdy nemali stať ministrami,“ vyhlásil Šimečka a pokračoval, že pokiaľ ide o ministra spravodlivosti, tak namiesto toho, aby dbal na spravodlivosť a záujmy všetkých ľudí, tak dohliada iba na záujmy ľudí blízkych Smeru.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Nedávno úplne na hulváta vytiahol z basy právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý zametal kauzy Smeru,“ pripomenul Šimečka a pokračoval, že Susko pretlačil novelu Trestného zákona, ktorú opozícia nazvala promafiánskym balíčkom, pretože vychádza v ústrety zlodejom, mafiánom a kriminálnikom.

Stúpajú počty krádeží v obchodoch

„Vychádzajú na povrch informácie, že stúpajú počty krádeží v obchodoch. Keď vám za to, že ukradnete niečo v hodnote 700 eur hrozí priestupok a pokuta 300 eur, tak sa nečudujem, že rastú počty krádeží, a že sú ľudia motivovaní kradnúť,“ podotkol Šimečka s tým, že sa potvrdzuje ich tvrdenie, že novela Trestného zákona poškodí bezpečnosť všetkých ľudí na Slovensku, okrem pár vyvolených zo Smeru.

Ministerka kulúry Šimkovičová sa podľa PS za necelý rok tiež ukázala ako nekompetentná a ľudsky neschopná viesť rezort kultúry.

„Poštvala proti sebe celú kultúrnu obec a likviduje národné inštitúcie. Spolu s úradníkom ministerstva kultúry Lukášom Machalom cenzurujú ľudí, kádrujú a útočia na všetkých okolo seba, najmä na kultúrnu obec,“ dodal Šimečka.

Najnovšie dôvody za odvolanie Šimkovičovej

Každý ďalší deň s Martinou Šimkovičovou (nom. SNS) vo funkcii ministerky je pre slovenskú kultúru fatálny. Vyhlásila to poslankyňa Zora Jaurová (PS) na utorkovej tlačovej besede, kde vymenovala najnovšie dôvody, prečo by Šimkovičová nemala byť ministerkou kultúry.

Ako upozornila, vedenie rezortu kultúry v pondelok a v utorok prepustilo viac ako 30 zamestnancov z vysoko kvalifikovaných odborných jednotiek, čím v podstate zrušilo analytickú jednotku Inštitút kultúrnej politiky a tiež odbor kultúrnych politík a kreatívneho priemyslu.

„Ministerstvo prepustilo viac ako 30 vysoko kvalifikovaných ľudí. Zdôvodňuje to zoštíhľovaním aparátu, ale zjavne ministerstvo nepotrebuje ani analytickú jednotku, ani oddelenie kultúrnych politík, pretože nič také robiť nebude. Generálny tajomník služobného úradu sa ani netají tým, že ide o politické čistky, pri ktorých prepúšťajú ľudí s iným politickým názorom,“ upozornila Jaurová, ktorá vyzvala vládnu koalíciu k zamysleniu sa nad tým, či spôsob fungovania rezortu kultúry a konanie ministerky Šimkovičovej neškodí okrem Slovenska a kultúry aj samotnej koalícii.

Nekompatibilní s kultúrou

Za posledných desať mesiacov ministerka kultúry podľa Jaurovej rozložila všetko dobré a fungujúce v slovenskej kultúre ako verejnoprávne média, fondy, rekonštrukcie pamiatok či národné kultúrne inštitúcie, ktoré sa rozpadajú a nemajú vedenie.

„V zásade každý krok, ktorý urobí, každá nová bizarná tlačová konferencia alebo takmer každý jej verejný výrok je ďalším dôvodom na jej odchod. Jej vyjadrenia na adresu umelcov, kultúrnych pracovníkov či voči rôznym menšinám smutne pripomínajú 30. roky v Nemecku. Šimkovičová a Lukáš Machala sú jednoducho nekompatibilní s kultúrou,“ vyhlásila Jaurová a pokračovala, že stále platia aj pôvodné dôvody na jej odvolanie, no v posledných dňoch pribudli aj ďalšie. Ako pripomenula, Slovenské národné divadlo (SND) nemá viac ako dva týždne štatutára.

„Ministerka sa svojvoľne a bez akéhokoľvek právneho titulu vyhlásila za zastupujúcu štatutárku SND a v rámci tejto role nielenže zvrátila niektoré personálne rozhodnutia, ktoré boli právoplatne urobené, ale napríklad podpísala výplaty za viac ako milión eur, čo je akt, na ktorý by sa mal pozrieť aj generálny prokurátor, pretože ministerka sa nemôže svojvoľne vyhlásiť za štatutárku inštitúcie, v ktorej navyše kontroluje samu seba, pretože štatutára SND kontroluje minister,“ vysvetlila Jaurová.

STVR stále nemá právoplatného riaditeľa

Poslankyňa ďalej upozornila, že Slovenskú národnú galériu (SNG) riadi človek, ktorý podľa vlastných slov nevie nič o umení a ktorého vízia rozvoja tejto inštitúcie odporuje zákonu o SNG, a tiež zmyslu kultúry.

„Pamiatky na Slovensku sa už od januára neopravujú, pretože ministerstvo kultúry dodnes nebolo schopné zadministrovať jedinú dotačnú schému, ktorú na ministerstva majú. Výzva bola vyhlásená v októbri 2023. Dodnes nie sú zverejnené výsledky tejto výzvy a je jasné, že žiadatelia tieto peniaze nebudú vedieť do konca roka využiť,“ doplnila Jaurová a poukázala aj na stav verejnoprávneho média.

Slovenská televízia a rozhlas (STVR) nemá právoplatného riaditeľa, radu ani logo, za ktoré zaplatilo ministerstvo kultúry bez akéhokoľvek právneho titulu, a ktoré nám napriek niekoľkým žiadostiam odmietlo zverejniť,“ uviedla Jaurová a upozornila, že v STVR sa množia aj podozrenia na cenzúru a zasahovanie do obsahu spravodajstva. V súvislosti s mimoriadnou schôdzou na odvolanie ministerky kultúry sa Jaurová vyjadrila, že Šimkovičová ignoruje Národnú radu (NR) SR, ktorej sa má zodpovedať.

„Už tretíkrát neprišla na zasadanie výboru a dnes neprišla ani na vlastné odvolávanie,“ uzavrela Jaurová s tým, že aspoň minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) prejavil úctu NR SR a na svoje odvolávanie prišiel, kým Šimkovičová sa ani neunúvala.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, Mimoriadna schôdza parlamentu, Minister spravodlivosti SR, Ministerka kultúry SR, Novela Trestného zákona, Odvolávanie Šimkovičovej, Opozícia, Predseda hnutia Progresívne Slovensko, štátny tajomník rezortu kultúry
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičová a Susko sa nikdy nemali stať ministrami, Šimečka považuje prístup koalície za škandalózny (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko