Rusi vstúpili do Sjevjerodonecka. Padne mesto do ich rúk?

Rusi vstúpili do Sjevjerodonecka. Padne mesto do ich rúk?

31.5.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 31. mája 2022, 14:15

Situácia v ukrajinskom meste Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti je podľa tamojšieho gubernátora Serhija Hajdaja veľmi vážna. Ako uviedol pre BBC Radio 4, Rusi „sa snažia zaútočiť na mesto z mnohých strán“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Žiaľ, už do mesta vstúpili. Ostreľovali sanitku a nevieme, čo sa stalo s lekármi. Nedvíhajú nám telefóny. Nemocnica je rozbitá,“ podotkol Hajdaj.

Mesto je rozdelené na polovicu

Gubernátor tvrdí, že ukrajinské jednotky zo Sjevjerodonecka neodišli a v meste trvajú boje. Sjevjerodoneck je momentálne rozdelený frontovou líniou na polovicu a evakuácia civilistov je nemožná. Na otázku, či mesto padne do rúk Rusov, Hajdaj odpovedal: „Je vojna. Nemôžete robiť takého prognózy.“

Bombardovanie ohrozuje civilistov

Informáciu, že ruské sily získali polovicu mesta, ktoré je kľúčové pre snahu Moskvy rýchlo ukončiť obsadenie priemyselného regiónu Donbas, potvrdil pre tlačovú agentúru The Associated Press aj starosta mesta Oleksandr Strjuk.

„Mesto je v podstate ničené dom po dome,“ uviedol starosta. Podľa jeho slov pokračujú pouličné boje. Zároveň bombardovanie delostrelectva ohrozuje životy zhruba 13-tisíc civilistov stále sa ukrývajúcich v zničenom meste, v ktorom v minulosti žilo viac ako 100-tisíc obyvateľov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Počet obetí nie je možné zistiť

Je nemožné zistiť civilné obete vzhľadom na nepretržité bombardovanie, povedal starosta. Odhaduje však, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v Sjevjerodonecku zomrelo viac ako 1 500 obyvateľov. Snahu o evakuáciu v dôsledku bombardovania zastavili.

„Civilisti zomierajú na priame zásahy a pod troskami zničených budov,“ konštatoval Strjuk. Dodávky elektriny do mesta sú prerušené a ľudia potrebujú vodu, potraviny a lieky, uviedol starosta. „Sú tu zásoby potravín na niekoľko ďalších dní, ale problémom je distribuovať ich,“ dodal.

Sjevjerodoneck je pre Rusov dôležitý v ich snahe obsadiť Donbas skôr, ako Ukrajina dostane od západných štátov ďalšie zbrane na svoju obranu. Moskvou podporovaní separatisti časť regiónu ovládali už pred ruskou inváziou.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sjevjerodoneck, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi vstúpili do Sjevjerodonecka. Padne mesto do ich rúk? © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko