Ukrajina tlačí na USA a spojencov, aby urýchlili výcvik pilotov na stíhačkách F-16

Ukrajina tlačí na USA a spojencov, aby urýchlili výcvik pilotov na stíhačkách F-16

6.6.2024 (SITA.sk) – Ukrajina tlačí na USA a spojencov, aby urýchlili výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16. Referuje o tom web Politico, ktorý uviedol, že ukrajinskí partneri v súčasnosti nevycvičujú dostatočné množstvo ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, ktoré budú čoskoro odoslané na Ukrajinu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajina tvrdí, že má 30 pilotov, ktorí môžu okamžite začať s výcvikom v USA. Napriek tomu Bidenova administratíva povedala Kyjevu, že nemá dostatok miest a nemôže prijať viac ako 12 stážistov naraz. Podobný problém s dostupnými miestami na školenia majú aj ďalšie dve zariadenia v Dánsku a Rumunsku.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Anonymný bývalý predstaviteľ povedal, že takýmto tempom nebude mať Ukrajina do konca roku 2025 plnú letku 40 vycvičených pilotov. Očakáva sa približne polovica z tohto počtu. Dánsko, Nórsko, Holandsko a Belgicko plánujú toto leto poslať na Ukrajinu viac ako 60 lietadiel F-16 vyrobených v USA.

Ukrajinci argumentujú tým, že schopnosť lietať na viacerých F-16 pomôže Kyjevu zatlačiť ruské sily z frontových línií na miestach, ako je Charkovská oblasť, kam Moskva v posledných týždňoch postúpila. Napriek tomu USA povedali, že neočakávajú, že lietadlá zmenia vývoj na bojisku.

Viac k témam: Americký prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Stíhačky F-16, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina tlačí na USA a spojencov, aby urýchlili výcvik pilotov na stíhačkách F-16 © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko