Ficov kabinet schválil programové vyhlásenie vlády, na rade je parlament

Ficov kabinet schválil programové vyhlásenie vlády, na rade je parlament

13.11.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 13. novembra, 13:20

Štvrtá vláda Roberta Fica (Smer-SD) schválila svoje programové vyhlásenie. Ako v nedeľu 12. novembra informoval premiér, Národnej rade (NR) SR ho plánujú predložiť na prerokovanie v utorok 14. novembra. Fico tiež uviedol, že programové vyhlásenie vlády nesie názov „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť na Slovensku“.

Nová vláda podľa neho definitívnu verziu programového vyhlásenia vlády dohodla pokojne a bez mediálneho dohadovania. Ocenil pritom konštruktívny prístup svojich koaličných partnerov a dodal, že koaličná rada odobrila znenie programového vyhlásenia vlády v piatok 10. novembra.

S maximálnym nasadením

Nový vládny kabinet chce k napĺňaniu svojho programového vyhlásenia pristúpiť s maximálnym nasadením. Avizuje to v schválenom dokumente, s ktorým predstúpi pred Národnú radu SR a bude ju žiadať o vyslovenie dôvery. V dokumente tiež deklaruje, že cieľom je, aby obyvateľstvo Slovenska mohlo po skončení jej mandátu skonštatovať, že „na Slovensku sa žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie ako v rokoch 2020 – 2023“.

Programové vyhlásenie vlády ako strategický dokument je podľa jeho tvorcov dôležitý pre obdobie zložitého spoločenského, politického, ekonomického i medzinárodného vývoja. „Slovenky, Slováci, príslušníci národnostných menšín a ďalší občania Slovenskej republiky sa v demokratických parlamentných voľbách 30. septembra 2023 rozhodli ukončiť obdobie chaosu a amatérskych rozhodnutí, ktoré ohrozovali hospodárstvo krajiny, sociálnu súdržnosť spoločnosti a kvalitu života obyvateľov,“ uvádza sa v dokumente.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení vyjadrila i ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré majú vplyv na politickú, ekonomickú, sociálnu, finančnú aj právnu situáciu Slovenska a jeho postavenie vo svete.

Silný sociálny a právny štát

Vládny kabinet v tomto kontexte poukázal na to, že Slovensko sa za posledné roky prepadlo medzi najchudobnejšie štáty v Európskej únii, verejné financie sú rozvrátené, pričom pred vládou stoja výzvy v podobe vysokého deficitu i rekordného nárastu dlhu, a zároveň je podľa vlády ohrozené i čerpanie prostriedkov z eurofondov a Plánu obnovy.

„Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva pred nepremyslenou radikálnou konsolidáciou verejných financií, ktorá by priniesla ďalšie zhoršenie nepriaznivého stavu Slovenskej republiky,“ uvádza vláda v dokumente.

Dodávky energií za dostupné ceny

Kabinet tiež v programovom vyhlásení pripomenul nárast cien, a to najmä v prípade potravín, a dodal, že pred ním stojí aj výzva zaistiť bezpečné dodávky energií za dostupné ceny. Vláda má tiež v pláne obnoviť sociálny dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov plánuje pristupovať s rešpektom.

„Napriek náročným ekonomickým podmienkam a zlému stavu verejných financií vláda podnikne potrebné kroky, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát,“ deklaruje kabinet.

Vláda však dodala, že významné vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele jej neumožnia naďalej zvyšovať výdavky na obranu.

Ochrana občanov pred nelegálnymi migrantami

Vláda má tiež v pláne zastaviť zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojiť polarizovanú spoločnosť, posilniť chce i suverenitu a štátnosť, národné sebavedomie a zdravé vlastenectvo, ale aj úctu k štátnym symbolom a tradíciám.

V dokumente avizuje aj zámer razantne chrániť obyvateľstvo pred negatívnymi dopadmi nelegálnej migrácie, ktorú podľa nich predošlé tri vlády ignorovali.

„Mimoriadne dôležité členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii je po vstupe do schengenu a eurozóny vystavované ďalším výzvam. Návrhy nahradiť jednomyseľnosť pri prijímaní zásadných rozhodnutí väčšinovým hlasovaním, alebo pokusy zaviesť povinné migračné kvóty nezodpovedajú predstavám novej slovenskej vlády o suverénnom členstve v Európskej únii a potrebe chrániť národné záujmy,“ vyjadrila sa vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Riešenie konfliktu na Ukrajine

Kabinet vyjadril i zámer pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, a to vrátane zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc a prirodzeného práva na sebaobranu.

„Aktuálna situácia na Ukrajine ukazuje, že vojenské riešenie konfliktu je v nedohľadne a vedie k obrovským ľudským tragédiám. Vláda podporí iniciatívy medzinárodného spoločenstva vedúce k prímeriu a mierovým iniciatívam, predovšetkým na pôde Európskej únie. Akékoľvek riešenie konfliktu na Ukrajine musí zároveň prispieť k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti,“ konštatovala nová slovenská vláda.

Kabinet doplnil, že k predmetným výzvam sa stavia s rešpektom a chce využiť všetky skúsenosti i ponaučenia z minulosti, aby mohlo obyvateľstvo po skončení ich mandátu skonštatovať, že sa im žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie.

„Vláda Slovenskej republiky pri príležitosti predloženia svojho programového vyhlásenia do Národnej rady SR prehlasuje, že základným prameňom, z ktorého vychádza jej program a o ktorý bude opierať svoje rozhodnutia a postoje, je Ústava Slovenskej republiky,“ uviedla v materiáli.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Programové vyhlásenie vlády
Zdroj: SITA.sk – Ficov kabinet schválil programové vyhlásenie vlády, na rade je parlament © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko