Vláda sa kresťanom otočila chrbtom, kritizuje KDH zrušenie úradu splnomocnenca vlády pre ochranu slobody vierovyznania

Vláda sa kresťanom otočila chrbtom, kritizuje KDH zrušenie úradu splnomocnenca vlády pre ochranu slobody vierovyznania

13.11.2023 (SITA.sk) – Kresťanskí demokrati ostro kritizujú rozhodnutie vlády zrušiť úrad splnomocnenca vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

Informovalo o tom Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) s tým, že poslanec Marián Čaučík (KDH) bude od vlády požadovať podloženie koncepcie, akým spôsobom bude Slovensko v medzinárodnom kontexte participovať na ochrane prenasledovaných kresťanov a iných náboženských skupín.

V stredu si vysvietením budov na červeno pripomíname milióny prenasledovaných kresťanov vo svete. Naša vláda sa im, ako aj iným nábožensky prenasledovaným ľuďom vo svete, svojím rozhodnutím otočila chrbtom,” vyhlásil Čaučík.

Ochrana slobody náboženského vyznania

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) je názoru, že v čase, keď je násilie voči kresťanom a náboženským skupinám na vzostupe, je ochrana slobody náboženského vyznania a presvedčenia veľmi dôležitá.

Jej podpora je totiž kľúčová aj pri riešení mnohých bezpečnostných výziev, ktorým EÚ čelí vrátane masovej migrácie.“ dodala Lexmann, ktorá sa osobne zasadila o vytvorenie tohto úradu.

Splnomocnenec vlády pre slobodu vierovyznania

Vládny kabinet na svojom pondelkovom rokovaní zrušil štatút splnomocnenca vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Rozhodnutie nadobudne účinnosť 15. novembra.

„Vláda nepovažuje naďalej za opodstatnené a efektívne zachovanie agendy a pôsobnosti splnomocnenca vyplývajúcej zo štatútu v rámci štruktúr Úradu vlády Slovenskej republiky,“ zdôvodňuje vláda rozhodnutie v materiáli. Návrh na rokovanie predložil predseda vládneho kabinetu.

Splnomocnenec vlády pre slobodu vierovyznania alebo presvedčenia bol odvolaný uznesením vlády z 12. júla tohto roka. Zároveň vtedy vláda rozhodla o doplnení štatútu splnomocnenca, ktorý v súčasnosti stanovuje, že v prípade odvolania splnomocnenca a nevymenovania nového, vedúci Úradu vlády poverí osobu, ktorá bude viesť úrad splnomocnenca a vykonávať jeho hlavné úlohy až do vymenovania nového splnomocnenca.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Opozícia, Programové vyhlásenie vlády, Vierovyznanie
Zdroj: SITA.sk – Vláda sa kresťanom otočila chrbtom, kritizuje KDH zrušenie úradu splnomocnenca vlády pre ochranu slobody vierovyznania © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko