Vo väznici v Leopoldove momentálne vykonáva doživotný trest až 34 odsúdených mužov

Vo väznici v Leopoldove momentálne vykonáva doživotný trest až 34 odsúdených mužov

11.9.2024 (SITA.sk) – Súčasťou Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove je oddiel s odsúdenými na doživotie, v ktorom je v súčasnosti 30 mužov, pričom ďalší štyria odsúdení na doživotie vykonávajú trest v štandardných oddieloch.

Maximálny stupeň stráženia

Ako ďalej informoval tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti SR, v ústave s kapacitou 1072 odsúdených si aktuálne odpykáva trest 952 osôb, z toho až 336 v maximálnom stupni stráženia. V Ústave na výkon väzby s kapacitou 336 miest je aktuálne umiestnených 198 osôb, z toho 22 žien.

„Spomedzi väzňov momentálne pracuje 549 ľudí, najviac v strednom stupni stráženia. Asi 70 odsúdených pracuje priamo v ústave vo firme na výrobu kovových kontajnerov,“ informovalo ministerstvo. Ďalšou významnou prevádzkou v ústave je podľa rezortu spravodlivosti rekonštrukcia drevených paliet, kde pracuje 48 osôb.

„Dovedna tak vo vnútornej prevádzke ústavu našlo prácu 146 ľudí. Pracoviská vedľajšieho hospodárstva zamestnávajú ďalších 381 odsúdených,“ dodalo ministerstvo spravodlivosti.

História ústavu v Leopoldove

História ústavu v Leopoldove siaha do roku 1665, kedy sa za vlády rakúskeho cisára Leopolda I. začala výstavba protitureckej pevnosti. Dokončili ju v roku 1669, čo dokumentuje aj vstupná brána do stráženého objektu. V roku 1855 vydal cisár František Jozef I. dekrét o prebudovaní pevnosti na trestnicu s kapacitou pre tisíc trestancov.

V čase výstavby patrila k najväčším v rámci bývalého Rakúsko-Uhorska. Rozprestiera na ploche vyše 267-tisíc metrov štvorcových, len obvodový múr ústavu je dlhý takmer tri kilometre.

Viac k témam: Odsúdenie, trest odňatia slobody, Väzenie, Väznica
Zdroj: SITA.sk – Vo väznici v Leopoldove momentálne vykonáva doživotný trest až 34 odsúdených mužov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko