Ukrajinci postupujú hlbšie do ruského územia a spozorovali ich aj v dedine Girji. Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni (foto)

Ukrajinci postupujú hlbšie do ruského územia a spozorovali ich aj v dedine Girji. Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni (foto)

12.8.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 12. augusta 2024, 14:30

Tvrdenia ruského ministerstva obrany a overené zábery BBC naznačujú, že ukrajinské sily postúpili asi 30 kilometrov hlboko na územie Ruska v Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou a pri Kurskej jadrovej elektrárni sa objavili nové obranné línie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu informovalo o „úspechoch“ svojich jednotiek, keď tvrdilo, že Rusi zabránili Ukrajincom v pokuse o prielom v blízkosti dedín Tolpino a Obščij Kolodez v Kurskej oblasti, ktoré sa nachádzajú asi 25 a 30 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc. Týmto podľa BBC priznalo, že ukrajinské obranné sily medzičasom postúpili hlboko do Kurskej oblasti.

Obrnené vozidlá a tanky neustále prúdili

Na záberoch zverejnených online a potvrdených BBC bolo vidieť aj ruský úder pri dedine Levšinka, vzdialenej asi 25 kilometrov od hraníc. Korešpondenti BBC boli svedkami neustáleho prúdenia obrnených vozidiel a tankov v smere do Ruska v ukrajinskom meste Sumy, ktoré hraničí s Kurskou oblasťou. Medzitým sa objavili letecké snímky, na ktorých sú ukrajinské tanky zapojené do bojov v Rusku.

Fotografie analyzované BBC Verify tiež ukazujú, že Rusko stavia nové obranné línie v blízkosti jadrovej elektrárne Kursk. Ukrajinské sily údajne postúpili do 50 kilometrov od zariadenia.

Ukrajinský postup naďalej napreduje

Ukrajinské vojenské vozidlá spozorovali aj v dedine Girji neďaleko Sudže v ruskej Kurskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, ruské zdroje v pondelok ráno zverejnili video, z ktorého novinári z rádia Slobodná Európa geolokalizovali ukrajinských vojakov v spomenutej dedine ležiacej asi 25 kilometrov juhovýchodne od Sudže.

To by znamenalo, že ukrajinský postup v Kurskej oblasti naďalej napreduje, a to dokonca aj smerom na juhovýchod, a Rusom sa ho nedarí zastaviť už siedmy deň, hoci ruské ministerstvo obrany ešte 6. augusta tvrdilo, že „situácia je pod kontrolou“ a Ukrajincov vytlačili za hranice.

Video údajne nakrútili v Girji v blízkosti veže mobilnej siete. Ukrajinské obrnené vozidlo sa na záberoch pohybuje na sever v smere k dedine Belica. Na videu je vidieť, ako vozidlo prechádza autobusovou zastávkou v Girji.

Ľudia utekajú zo svojich domovov

Ciele ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti však stále nie sú jasné. Kyjev nenaznačil, či chce obsadené ruské územie udržať pod svojou kontrolou.

Viac ako 76-tisíc ľudí utieklo zo svojich domovov v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, v ktorej od 6. augusta operuje ukrajinská armáda a údajne pokročila až 30 kilometrov do hĺbky ruského územia. Uviedli to v pondelok ruské úrady pre mimoriadne situácie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v auguste 2024 (fotografie)

Viac k témam: Kurská oblasť, ruské ministerstvo obrany, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská armáda, ukrajinské sily, ukrajinské útoky, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinci postupujú hlbšie do ruského územia a spozorovali ich aj v dedine Girji. Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko