Zmena hymny je podľa Matovičovho hnutia absurdným krokom. Šimkovičová nerieši závažné problémy, ale zástupné témy

Zmena hymny je podľa Matovičovho hnutia absurdným krokom. Šimkovičová nerieši závažné problémy, ale zástupné témy

23.10.2024 (SITA.sk) – Zmena hymny je podľa hnutia Slovensko absurdným krokom ministerstva kultúry. Hnutie o tom informovalo s tým, že slovenská hymna vyjadruje vzťah slovenského národa k histórii, hrdosť, lásku ku krajine a odvahu Slovákov.

Hnutie sa obrátilo na ministerstvo kultúry

Nevidia preto žiaden dôvod na to, aby bol text či hudba hymny zmenená. Hnutie podotklo, že text a hudba hymny sa tiahne slovenskou históriou už viac ako sto rokov. Hymna Nad Tatrou sa blýska sa stala hymnou samostatnej SR v roku 1993 a predtým bola súčasťou spoločnej hymny Československa od roku 1918.

Ako hnutie zdôraznilo, ministerka Martina Šimkovičová (SNS) sa namiesto toho, aby riešila konkrétne problémy v rezorte, venuje zástupnej téme. Hnutie preto žiada ministerstvo, aby zverejnilo dôvod predloženia zmeny hymny, a tiež náklady s tým spojené, ktoré rezort vynakladá na túto aktivitu ministerky Šimkovičovej.

„Nie je to namieste v čase, keď vláda zdražuje všetko, na čo sa človek pozrie, ide o výsmech do tváre všetkým ľuďom,“ uzavrelo hnutie Slovensko. Ministerstvo kultúry sa rozhodlo nahrať novú verziu slovenskej hymny.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zmeny sa budú týkať hudobného prevedenia

Na vznikajúcu novú hudobnú podobu hymny osobne dohliada ministerka kultúry a generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Podľa portálu Aktuality.sk si na túto úlohu najali známeho slovenského dirigenta a skladateľa Oskara Rózsu, ktorý to pre portál sám potvrdil.

Zapojené majú byť aj umelecké kolektívy, konkrétnejšie orchester, filharmonický zbor Slovenskej filharmónie a dva detské súbory. Text novej verzie hymny by mal zostať pôvodný, zmeny sa budú týkať hudobného prevedenia.

Viac k témam: Ministerka kultúry SR, Slovenská hymna, štátne symboly
Zdroj: SITA.sk – Zmena hymny je podľa Matovičovho hnutia absurdným krokom. Šimkovičová nerieši závažné problémy, ale zástupné témy © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko