Štúdia vo Veľkej Británii: Rusko rýchlo vyčerpáva svoj pilotný bazén

Štúdia vo Veľkej Británii: Rusko rýchlo vyčerpáva svoj pilotný bazén

Rusko vysiela do prvej línie sotva vycvičených pilotov aj skúsených inštruktorov.

Ruské letectvo nemá plne vycvičených pilotov a podľa správy Kráľovského inštitútu spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI) vyslalo do boja len málo dobrých pilotov, ktorých má. RUSI je najstarší a popredný britský obranný think tank na svete.

„Ukrajinské hodnotenia dospeli k záveru, že vzhľadom na obmedzené letové hodiny a prax výcviku poskytovaného v jednotkách vstúpila VKS do konfliktu s menej ako 100 plne vycvičenými a súčasnými pilotmi,“ uvádza sa v správe.

Moskva sa však uchyľuje k stratégii, ktorá je ešte nebezpečnejšia pre dlhodobé zdravie ruských vzdušných síl: zaväzuje pilotov inštruktorov k boju, čo znamená, že piloti, ktorí sa trénujú teraz a v budúcnosti, budú mať menej skúsených mentorov.

„Mobilizácia inštruktorov z ich leteckých škôl do formácií v prvej línii tiež obmedzila schopnosť generovať nových pilotov,“ uvádza sa v správe, ktorá pokrýva udalosti od februára do júla.

„Ukrajinská armáda zaznamenala nárast veľmi mladých aj veľmi starých pilotov vo VKS, pričom starnúci piloti sa vrátili do prvej línie, dodáva štúdia. Píše portál RMX.

V mnohých vzdušných silách je bežnou praxou, že skúsení piloti prechádzajú z povinností v prvej línii do výcvikových jednotiek, kde môžu odovzdať svoje odborné znalosti nováčikom. Jedným z dôvodov, prečo nacistické Nemecko prehralo druhú svetovú vojnu, bolo to, že zamestnávalo svojich inštruktorských pilotov na bojové operácie, čo viedlo k postupnému poklesu kvality pilotov.

Rusko tiež neúnavne zapája svojich skúsených pilotov do boja.

Vzhľadom na nedostatok pilotov a „vojenskú kultúru, ktorá priraďuje najnebezpečnejšie misie najskúsenejším posádkam, útlm vo VKS neúmerne klesol na tento káder, čím sa znížila celková účinnosť síl a ich schopnosť vycvičiť nových pilotov,“ uvádza sa v správe RUSI.

To je jeden z dôvodov, prečo Moskva požadovala veteránskych pilotov pri rokovaniach o výmene väzňov s Ukrajinou. Je možné, že letectvo má dobre vycvičených pilotov, ale zastarané lietadlá alebo nedostatok náhradných dielov, ale ak letectvo nemá dostatok kvalifikovaných pilotov, je pravdepodobné, že bude mať oveľa väčšie problémy, uzatvára štúdia.

0Shares
Správy Svet