Estónsko vydalo do USA ruského pašeráka zbraní, ktoré mohli byť použité pri vývoji vojenských technológií

Estónsko vydalo do USA ruského pašeráka zbraní, ktoré mohli byť použité pri vývoji vojenských technológií

14.7.2023 (SITA.sk) – Estónsko vydalo do Spojených štátov ruského občana, ktorý je obvinený z pašovania vojenskej techniky a munície z USA do Ruska. Na oficiálnom webe o tom informuje americké ministerstvo spravodlivosti.

Väzby na ruskú bezpečnostnú službu

Štyridsaťosemročný Vadim Konoščenok s údajnými väzbami na ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) bol zatknutý v Estónsku na základe predbežného zatykača vydaného v Spojených štátoch.

Z Estónska do USA ho vydali vo štvrtok. Už v piatok sa mal Rus postaviť pred federálneho sudcu v Brooklyne pre sprisahanie a ďalšie obvinenia súvisiace s globálnou sieťou obstarávania a praním špinavých peňazí v mene ruskej vlády.

Súčiastky na vývoj vojenských technológií

Konoščenok údajne poskytol Rusku pokročilé Američanmi vyvinuté technológie a muníciu. Spolu s ďalšími osobami bol súčasťou „komplexného nadnárodného zločineckého plánu pod vedením ruských spravodajských služieb“.

Tieto osoby podľa amerického ministerstva spravodlivosti nezákonne nakupovali a vyvážali elektronické súčiastky, z ktorých niektoré by mohli byť použité pri vývoji jadrových a hypersonických zbraní, kvantových počítačov a iných vojenských technológií.

Viac k témam: Pašovanie zbraní, rusko-ukrajinský konflikt, Zahraničie, Zbrane
Zdroj: SITA.sk – Estónsko vydalo do USA ruského pašeráka zbraní, ktoré mohli byť použité pri vývoji vojenských technológií © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet