EÚ maďarskému Orbanovi: Rešpektujte práva LGBT alebo odíďte

EÚ maďarskému Orbanovi: Rešpektujte práva LGBT alebo odíďte

Rešpektujte práva LGBT alebo opustite Európsku úniu, uviedol holandský premiér Mark Rutte premiérovi v Maďarsku, keď lídri EÚ čelili Viktorovi Orbanovi kvôli zákonu, ktorý zakazuje školám používať materiály považované za propagáciu homosexuality.

Niekoľko účastníkov samitu EÚ hovorilo vo štvrtok večer o najintenzívnejšom osobnom strete medzi vodcami bloku za posledné roky.

„Bolo to skutočne silné, hlboký pocit, že to nemôže byť. Išlo o naše hodnoty; za tým si stojíme,“ povedala v piatok novinárom Rutteová.

„Povedal som:„ Prestaňte s tým, musíte stiahnuť zákon a ak sa vám to nepáči a naozaj chcete povedať, že európske hodnoty nie sú vašimi hodnotami, musíte premýšľať o tom, či zostať v Európskej únii. ““

Francúzsky prezident Emmanuel Macron to označil za „kultúrny boj“, keď uznal prehlbujúcu sa trhlinu čoraz asertívnejších neliberálnych vodcov, ktorá poškodzuje súdržnosť EÚ. Píše agentúra Reusters.

„Boj proti homofóbnym zákonom znamená brániť individuálne slobody a ľudskú dôstojnosť,“ uviedol s tým, že Maďarsko by malo zostať členom EÚ.

Orbán, ktorý je maďarským premiérom od roku 2010 a budú ho čakať voľby budúci rok, sa stal konzervatívnejším a bojovnejším pri presadzovaní toho, čo podľa neho považuje za tradičné katolícke hodnoty, pod tlakom liberálneho Západu.

Orban, ktorý sa označil za „bojovníka za slobodu“, pred stretnutím novinárom povedal, že zákon nebol útokom na homosexuálov, ale jeho cieľom bolo zaručiť právo rodičov rozhodovať o sexuálnej výchove svojich detí.

EÚ tlačí na Orbána, aby zrušil zákon – čo je posledná v sérii reštriktívnych politík voči médiám, sudcom, akademickým pracovníkom a migrantom.

Sedemnásť z 27 vedúcich predstaviteľov EÚ, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podpísalo spoločný list, v ktorom potvrdili svoj záväzok chrániť práva homosexuálov.

„Všetci sme dali jasne najavo, ktorých základných hodnôt sa držíme,“ uviedla Merkelová.

Uviedla, že zdieľala Macronovo hodnotenie, podľa ktorého majú niektoré krajiny EÚ o Európe „veľmi odlišné predstavy“.

Bettel, ktorý je otvorene gayom, uviedol, že jedinou krajinou okrem Poľska, ktorá podporila Orbana v diskusii, bolo Slovinsko, ktorého predseda vlády bol obvinený aj z narušenia nezávislosti médií.

0Shares
Svet