Maďarský premiér Orbán vyzval na okamžité prímerie a mierové rozhovory, nie na ďalšie sankcie

Maďarský premiér Orbán vyzval na okamžité prímerie a mierové rozhovory, nie na ďalšie sankcie

Maďarský premiér ponúkol svoje myšlienky v maďarskom štátnom rozhlase po summite NATO v Madride

Všeobecne pociťované dôsledky prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine by sa mohli zmierniť oveľa skôr okamžitým prímerím a sprostredkovaním mierových rokovaní namiesto ďalších sankcií, povedal v piatok maďarský premiér Viktor Orbán poslucháčom maďarskej národnej rozhlasovej stanice.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Radio v relácii „Dobré ráno, Maďarsko“ maďarský líder povedal, že zatiaľ čo všetci sa oprávnene stavajú na stranu Ukrajiny po ruskej invázii do krajiny 24. februára, ekonomické a humanitárne dôsledky vojny sa prejavujú regionálne a je nevyhnutné, aby krajiny ako Maďarsko neboli zatiahnuté do konfliktu.

Orbán varoval, že vojnová zóna by mohla skončiť oveľa bližšie k maďarskému územiu, než si ktokoľvek v súčasnosti myslí, že je to možné, a použil tento argument na ospravedlnenie zvýšenia výdavkov na obranu, konkrétne zvýšenia rýchlosti vojenského rozvoja Maďarska o dva až trikrát, ako aj na zriadenie nových pohraničných síl na boj proti rastúcemu migračnému tlaku, ktorý sa prejavuje na vonkajšej hranici Maďarska s EÚ, Krok, ktorý bol oznámený v pondelok.

 

Maďarsko je dôsledne proti ďalšiemu sankčnému balíku voči Rusku, pričom Orbán predtým zopakoval, že prebiehajúci konflikt by nemali platiť Maďari. Maďarský postoj opäť potvrdil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na pondelkovom zasadnutí Európskej rady v Luxemburgu a novinárom povedal, že na stretnutie prišiel „s jasným mandátom, na základe ktorého Maďarsko nechce viesť rozhovory o (ruskom) plynovom embargu“. Píše portál RMX.

„To by prakticky zneškodnilo našu ekonomiku a celú krajinu,“ povedal vtedy Szijjártó.

Krízu životných nákladov, ktorú teraz zažíva v celej Európe, Orbán predtým označil za „vojnovú infláciu“. Po tohtotýždňovom summite NATO v Madride povedal maďarskému štátnemu rozhlasu, že každý musí pomaly začať čeliť realite, že dlhotrvajúci konflikt na Ukrajine by poškodil milióny ľudí na celom kontinente; Nato ako obranná aliancia by podľa neho mali zostať na strane mieru.

„Toto je vojna medzi dvoma susednými slovanskými krajinami,“ povedal Orbán a na margo summitu NATO v Madride dodal: „Prišiel som domov s budíkmi, ktoré mi neustále zvonili v hlave.“

0Shares
Správy Svet