Irán neprávom zadržiava už viac ako 500 dní švédskeho diplomata, potvrdil to šéf európskej diplomacie Borrell

Irán neprávom zadržiava už viac ako 500 dní švédskeho diplomata, potvrdil to šéf európskej diplomacie Borrell

5.9.2023 (SITA.sk) – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell potvrdil, že Irán väzní 33-ročného švédskeho občana Johana Floderusa, ktorý je zamestnancom inštitúcií Európskej únie (EÚ).

Vo väzení už od minulého roka

„Neprestaneme“, kým nebude Johan Floderus oslobodený, povedal Borell v utorok. Informuje o tom portál Euronews.

Johana Floderusa v Iráne zatkli v apríli minulého roka a vo väzení v Teheráne je už viac ako 500 dní. Podrobnosti o prípade prvý raz v pondelok zverejnil denník New York Times, ktorý uviedol, že Floderus je pracovníkom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), čiže diplomatickej služby Európskej únie.

Nelegálne zadržanie

Európska komisia najprv odmietla zverejniť Floderusovu identitu a uviedla len, že ide o prípad švédskeho občana, ktorého iránska vláda zneužila ako „pešiaka na šachovnici z politických dôvodov“.

Borrell však v utorok potvrdil informácie amerického denníka a povedal, že Floderusa „zadržiavajú nelegálne“.

„Chcem zdôrazniť, že ja osobne, celý môj tím na všetkých úrovniach, európske inštitúcie v úzkej koordinácii so švédskymi úradmi a s jeho rodinou tlačíme na iránske úrady, aby ho prepustili,“ povedal Borell novinárom na ministerskej schôdzke v španielskom meste Cádiz.

Podľa denníka New York Times Floderus najprv Irán navštívil ako predstaviteľ EÚ, ale v čase, keď ho zatkli, bol v krajine na súkromnej turistickej ceste s priateľmi. Teherán ho potom obvinil so „špionáže“, čo však ľudia, ktorí ho poznajú, rozhodne odmietajú.

Viac k témam: diplomat, šéf európskej diplomacie, Zadržanie
Zdroj: SITA.sk – Irán neprávom zadržiava už viac ako 500 dní švédskeho diplomata, potvrdil to šéf európskej diplomacie Borrell © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet