Izraelská armáda v rámci útoku na Hizballáh zasiahla 300 cieľov v Libanone, o život prišlo približne 270 ľudí (video)

Izraelská armáda v rámci útoku na Hizballáh zasiahla 300 cieľov v Libanone, o život prišlo približne 270 ľudí (video)

23.9.2024 (SITA.sk) – Izraelská armáda uviedla, že v pondelok zasiahla 300 cieľov v Libanone v rámci jedného z najintenzívnejších náletov za takmer rok trvajúcich bojov proti militantnej skupine Hizballáh.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že o život prišlo viac ako 270 ľudí a viac ako tisíc osôb bolo zranených počas dňa, ktorý bol v Libanone najsmrteľnejším od vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

Izrael vyzval na evakuáciu

Izraelská armáda oznámila akciu na sociálnych sieťach a zverejnila fotografiu, na ktorej údajne veliteľ armády, generálporučík Herzi Halevi, schvaľuje ďalšie útoky z vojenského veliteľstva v Tel Avive. Halevi a ďalší izraelskí lídri prisľúbili v najbližších dňoch tvrdšie opatrenia proti Hizballáhu.

In just a few hours, Israel has killed over 200 civilians across Lebanon.
Israel is not defending itself.

Israel is extending its genocide in Gaza to Lebanon. pic.twitter.com/0OSIE96b62

— sarah (@sahouraxo) September 23, 2024

Hizballáh vo vyhlásení uviedol, že vypálil desiatky rakiet na izraelské vojenské stanovište v Galilei. Druhý deň sa zameral aj na zariadenia obrannej firmy Rafael so sídlom v Haife.

Keď Izrael vykonal útoky, izraelské úrady nahlásili sériu leteckých sirén v severnom Izraeli, ktoré varovali pred prichádzajúcou raketovou paľbou z Libanonu. Izrael pred pondelňajšími náletmi vyzval obyvateľov južného Libanonu, aby sa evakuovali z domov a iných budov, kde podľa Izraelčanov Hizballáh skladuje zbrane, pričom uviedol, že armáda podnikne „rozsiahle útoky“ proti militantnej skupine.

Hizballáh odpálil 150 rakiet

Bolo to prvé varovanie tohto druhu za takmer rok neustále eskalujúceho konfliktu a prišlo po mimoriadne silnej nedeľňajšej prestrelke. Hizballáh odpálil na sever Izraela približne 150 rakiet, rakiet a bezpilotných lietadiel v odvete za útoky, pri ktorých zahynul vrchný veliteľ a desiatky bojovníkov.

Neexistoval žiadny náznak okamžitého odchodu obyvateľstva z dedín južného Libanonu a toto varovanie ponechalo otvorenú možnosť, že niektorí obyvatelia by mohli žiť v cielených štruktúrach alebo v ich blízkosti bez toho, aby vedeli, že sú v ohrození.

O niekoľko hodín neskôr izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval libanonských civilistov, aby poslúchli izraelské výzvy na evakuáciu svojich domovov a povedal: „Berte toto varovanie vážne. Prosím, uhnite nám z cesty. Po ukončení našej operácie sa môžete bezpečne vrátiť do svojich domovov.

Viac k témam: Izraelská armáda, Izraelský premiér, izraelský útok, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Izraelská armáda v rámci útoku na Hizballáh zasiahla 300 cieľov v Libanone, o život prišlo približne 270 ľudí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet