Najsilnejšia strana Švajčiarska vo voľbách je ľudová strana, voliči si vyberajú zástupcov do 200-člennej dolnej komory

Najsilnejšia strana Švajčiarska vo voľbách je ľudová strana, voliči si vyberajú zástupcov do 200-člennej dolnej komory

22.10.2023 (SITA.sk) – Švajčiari si v nedeľu volia nový parlament. Prieskumy verejnej mienky ukazujú na posilnenie pravicových populistov a socialistických strán, zatiaľ čo podpora Zelených by mala podľa očakávaní klesnúť.

Konečné hlasy

Voliči si vyberajú zástupcov do 200-člennej dolnej komory parlamentu známej ako Národná rada aj 46-člennej Rady štátov, a teda hornej komory.

Volebné orgány zozbierajú konečné hlasy v nedeľu ráno, keďže väčšina Švajčiarov sa rozhodla hlasovať prostredníctvom pošty.

Prieskumy naznačujú, že Švajčiari majú na zreteli tri hlavné starosti: zvyšovanie poplatkov za povinný systém zdravotného poistenia založený na voľnom trhu, klimatickú zmenu, ktorá zasiahla početné švajčiarske ľadovce, a obavy z migrantov a imigrácie.

Komu sa bude dariť?

Medzi hlavné otázky o výsledkoch volieb patrí to, či sa dvom zeleným stranám bude dariť horšie ako v roku 2019 a či novovytvorená centristická aliancia Stred získa viac hlasov ako Liberálna strana presadzujúca slobodný trh.

Liberáli sú treťou najsilnejšou stranou v dolnej komore parlamentu po prvej Švajčiarskej ľudovej strane a druhých socialistoch.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Švajčiarsku
Zdroj: SITA.sk – Najsilnejšia strana Švajčiarska vo voľbách je ľudová strana, voliči si vyberajú zástupcov do 200-člennej dolnej komory © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet