Johnson obvinil Putina z rozpútania vojny v Európe a predstavil sankcie voči Rusku

Johnson obvinil Putina z rozpútania vojny v Európe a predstavil sankcie voči Rusku

24.2.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 24. februára 19:12

Najhoršie obavy sa naplnili a všetky varovania pred ruskou inváziou boli tragicky pravdivé. V televíznom prejave o situácii na Ukrajine to povedal britský premiér Boris Johnson, pričom obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z rozpútania vojny v Európe.

Rozsiahla invázia

Putin podľa Johnsona napadol priateľskú krajinu, pričom ho k tomu nevyprovokovali ani nemal vierohodné vysvetlenie. „Koná sa rozsiahla invázia, po zemi, zo vzduchu, po mori,“ cituje Johnsona spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Toto nie je nejaká vzdialená krajina, o ktorej vieme málo,“ povedal tiež Johnson, ktorý po začatí útoku ponúkol ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému podporu. „Nemôžeme dovoliť skoncovanie so slobodou. Nemôžeme a nebudeme sa pozerať inam,“ vyhlásil.

Masívny balík sankcií

Johnson pripomenul, že Spojené kráľovstvo bolo jednou z prvých európskych krajín, ktoré poslalo na pomoc Ukrajine obranné zbrane, a bez podrobností avizoval, že v nasledujúcich dňoch Británia urobí viac.

Povedal, že schvália masívny balík ekonomických sankcií na oslabenie ruského hospodárstva a vyhlásil, že Európa sa tiež musí kolektívne prestať spoliehať na ropu a zemný plyn, ktoré dali Putinovi kontrolu nad kontinentom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Aktuálna situácia na Ukrajine (fotografie)

Putinov útok na Ukrajinu, ktorý Johnson označil za „ohavný a barbarský“, sa musí podľa neho skončiť zlyhaním. Plameň slobody bude na Ukrajine podľa britského premiéra „znova jasne planúť“. „Neverím, že ruský diktátor potlačí národné cítenie Ukrajincov,“ povedal okrem iného Johnson s tým, že Spojené kráľovstvo so spojencami a priateľmi vo svete bude pracovať na zabezpečení obnovenia nezávislosti a suverenity Ukrajiny.

Súčasná kríza je o práve krajiny vybrať si jej vlastnú budúcnosť a to je právo, ktoré bude Veľká Británia vždy brániť, uzavrel.

Sankcie voči Rusku

Vo štvrtok večer Johnson oznámil, že Spojené kráľovstvo uvalí na Rusko viacero sankcií. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Všetky veľké ruské banky budú mať zmrazené aktíva a nebudú môcť byť súčasťou britského finančného systému. Nebudú mať prístup k librám a zúčtovacím platbám cez Spojené kráľovstvo. Británia úplne a okamžite „zmrazila“ banku VTB. Zmrazenie aktív sa bude týkať približne stovky jednotlivcov alebo subjektov.

Rusko a tamojšie veľké spoločnosti nebudú mať možnosť získavať financie na britských trhoch. Ruské vklady na britské bankové účty budú obmedzené. Existuje možnosť, že Rusko by mohli úplne „odstrihnúť“ od platieb SWIFT.

Británia taktiež pozastaví vývozné povolenia s dvojakým použitím na veci, ktoré možno použiť na vojenské účely. Ruská letecká spoločnosť Aeroflot bude mať zakázané pristávať v Spojenom kráľovstve. Podobné finančné sankcie budú platiť aj na Bielorusko pre úlohu, ktorú zohralo pri invázii Ruska na Ukrajinu.

Viac k témam: Britský premiér, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Johnson obvinil Putina z rozpútania vojny v Európe a predstavil sankcie voči Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet