Pápež František sa hanbí za sexuálne zneužívanie detí francúzskymi duchovnými, majú na svedomí množstvo obetí

Pápež František sa hanbí za sexuálne zneužívanie detí francúzskymi duchovnými, majú na svedomí množstvo obetí

6.10.2021 (Webnoviny.sk) – Pápež František v stredu vyhlásil, že sa hanbí za sexuálne zneužívanie detí, ktorého sa v priebehu niekoľkých dekád dopúšťali francúzski predstavitelia katolíckej cirkvi.

Pontifik to uviedol počas pravidelnej audiencie vo Vatikáne. Podľa správy, ktorú zverejnili v utorok, od roku 1950 duchovní a ďalší predstavitelia cirkvi zneužili asi 330-tisíc francúzskych detí.

„Bohužiaľ, je to značný počet. Chcel by som vyjadriť obetiam svoj smútok a bolesť z traumy, ktorú utrpeli. Je to aj moja hanba, naša hanba, moja hanba za príliš dlhú neschopnosť cirkvi postaviť ich do centra záujmu,“ povedal pápež.

František vyzval všetkých biskupov a náboženských predstaviteľov, aby urobili všetky potrebné opatrenia na to, aby sa podobné drámy viac neopakovali.

Odhaduje sa, že zo spomenutého počtu 330-tisíc detí bolo 216-tisíc zneužívaných kňazmi a zvyšok inými predstaviteľmi cirkvi. Podľa správy až 80 % zneužitých detí boli chlapci. Širšia štúdia sexuálneho zneužívania detí vo Francúzsku zistila, že 75 % z celkového počtu obetí boli dievčatá.

Viac k témam: Sexuálne zneužívanie detí
Zdroj: Webnoviny.sk – Pápež František sa hanbí za sexuálne zneužívanie detí francúzskymi duchovnými, majú na svedomí množstvo obetí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet