Pellegrini navštívil Van der Bellena v Rakúsku, ocenili dobré susedské vzťahy a venovali sa aj aktuálnej situácii v Európskej únii (foto+video)

Pellegrini navštívil Van der Bellena v Rakúsku, ocenili dobré susedské vzťahy a venovali sa aj aktuálnej situácii v Európskej únii (foto+video)

11.9.2024 (SITA.sk) –

Prezident Peter Pellegrini v stredu navštívil Rakúsko. Na zámku Hofburg sa stretol s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom a popoludní navštívil Slovenský dom, sídlo Rakúsko-slovenského kultúrneho spolku. Išlo o jeho štvrtú nástupnú bilaterálnu návštevu nášho suseda, po Českej republike, Poľsku a Maďarsku.

Hlavy štátov na spoločnom rokovaní prediskutovali kľúčové otázky týkajúce sa cezhraničnej a hospodárskej spolupráce a hovorili tiež o aktuálnych témach rezonujúcich v oboch krajinách.

Na blízkosti našich susedských vzťahov sa zhodli

„Veľmi sa teším, že sa mi podarilo stretnúť aj s rakúskym pánom prezidentom počas mojich prvých 100 dní vo funkcii prezidenta SR a v priebehu necelých troch mesiacov som tak mal možnosť navštíviť prezidentov našich susedných štátov,“ uviedol Pellegrini. Prezidenti sa zhodli na tom, že naše susedské vzťahy sú blízke, intenzívne a založené na spoločných hodnotách.

„Rakúska republika je pre nás viac ako sused a povedal som to aj v mojej inauguračnej reči, že to bolo práve Rakúsko, ktoré v čase neslobody poskytlo útočisko pre tisícky Slovákov. Rakúsko bolo pre mnohých Slovákov oknom do slobodného sveta. Na to Slovensko nikdy nezabudne,“ povedal Pellegrini.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zahraničná návšteva prezidenta Pellegriniho v Rakúsku (fotografie)

Spoluprácu s Rakúskom ocenil na konkrétnych projektoch

Na stretnutí ocenil spoluprácu s Rakúskom na príklade konkrétnych projektov, ako sú modernizácia železničnej trate medzi Bratislavou a Viedňou, cezhraničná spolupráca záchranných zdravotných služieb či dlhodobý projekt slovenskej diaľnice D4 s prepojením na rakúsku diaľnicu.

„Naše bilaterálne vzťahy sú naozaj nadštandardné a som veľmi rád, že sa blížime k uzavretiu jednej dôležitej medzinárodnej zmluvy medzi Slovenskom a Rakúskom, ktorou je zmluva o spoločnej spolupráci pri poskytovaní zdravotnej záchrannej služby v pohraničí medzi Slovenskom a Rakúskom,“ povedal Pellegrini. Podľa neho je to ukážka takých vzťahov, keď si dvaja susedia vedia navzájom pomáhať.

Témou diskusií bola aj Európska únia

Počas diskusie sa hlavy štátov venovali aj aktuálnej situácii v Európskej únii, pričom Pellegrini zdôraznil jej nevyhnutnú reformu a rozširovanie.

„S pánom prezidentom zdieľame rovnaký postoj k rozširovaniu EÚ. Slovensko dlhodobo patrí k podporovateľom rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu,“ skonštatoval.

Pellegrini navštívil aj Slovenský dom vo Viedni, ktorý je sídlom Rakúsko-slovenského kultúrneho spolku. Zástupcom spolku sa poďakoval za ich aktivity a za zachovávanie slovenskej kultúry a slovenčiny. V Rakúsku dlhodobo žije takmer 50 000 občanov Slovenska a slovenská menšina je jednou zo šiestich oficiálne uznaných národnostných menšín v Rakúsku.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: bilaterálna návšteva, Bilaterálne vzťahy, Prezident Slovenskej republiky, rakúsky prezident
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini navštívil Van der Bellena v Rakúsku, ocenili dobré susedské vzťahy a venovali sa aj aktuálnej situácii v Európskej únii (foto+video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet