Do hasičov počas zásahu na diaľnici D1 narazil kamión, dvaja neprežili (foto)

Do hasičov počas zásahu na diaľnici D1 narazil kamión, dvaja neprežili (foto)

28.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 28. mája 11:27

Na diaľnici D1 sa v pondelok podvečer stala tragická dopravná nehoda, do hasičov pri zásahu narazil kamión. Nehoda sa podľa informácií agentúry SITA stala v Trenčianskom kraji, asi dva kilometre od hranice s Trnavským krajom. Na miesto smeroval aj záchranársky vrtuľník a tri pozemné ambulancie.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby potvrdilo, že dvaja muži na mieste utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom. Ako informuje portál noviny.sk, na mieste zahynuli dvaja hasiči vo veku 27 a 43 rokov.

Vodič skončil v cele

V súvislosti s pondelkovou tragickou dopravnou nehodou z Nového Mesta nad Váhom trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví. Informovala o tom hovorkyňa krajskej trenčianskej polície Katarína Kuzmová.

Polícia zadržala 40-ročného vodiča a umiestnila ho do cely policajného zaistenia. Presné príčiny a okolnosti tejto tragickej udalosti sú predmetom vyšetrovania.

Jeden ťažko a jeden ľahko zranený

Na miesto tragickej nehody v katastri obce Horná Streda v okrese Nové Mesto Nad Váhom prišli aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, prezident Policajného zboru Ľubomír Solák a prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Hasiči na diaľnici hasili osobné auto, v tej chvíli narazil do stojacich vozidiel kamión. Napriek rýchlemu zásahu Záchrannej zdravotnej služby podľa Mateja Neumanna z kancelárie ministra vnútra dve osoby zomreli, jedna osoba je ťažko a jedna ľahšie zranená.

„V plnom nasadení a do poslednej chvíle slúžili nám všetkým. Nasadzovali vlastné zdravie a životy, aby ochránili životy a majetky slovenských občanov. Statoční hasiči, ktorí pri výkone svojho povolania zahynuli pri tragickej nehode na diaľnici D1, ostanú pre celé Slovensko navždy hrdinami,“ napísal Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

Apel na všetkých vodičov

Minister zároveň apeluje na všetkých vodičov, aby boli počas šoférovania pozorní, vnímali svoje okolie a snažili sa predísť takýmto zbytočným tragédiám.

Za rok 2023 bolo až 4 592 dopravných nehôd, pri ktorých boli následky na živote alebo zdraví. Z dopravných nehôd, pri ktorých bol niektorý z účastníkov usmrtený, bolo až 55% osôb v autách alebo iných motorových dopravných prostriedkoch.

„Takéto nehody sú smutným mementom a nemali by sa stávať. Najmä ak ide o osoby, ktorých poslaním je pomáhať a zachraňovať nás všetkých,” zdôraznil minister vnútra.

Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým pondelňajšej tragickej dopravnej nehody vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Myslím na rodiny a blízkych dvoch hasičov, ktorí sa stali obeťami autonehody pri Hornej Strede. Pri výkone svojej práce prišli o život. Zraneným policajtom želám skoré uzdravenie,“ napísala na sociálnej sieti.

Dojemný status Hasičského a záchranného zboru

Dojemné slová svojim kolegom adresoval v utorok aj Hasičský a záchranný zbor, ktorý prišiel o dvoch príslušníkov.

„O kolegov, ktorí nikdy neváhali nasadiť svoj život pre pomoc iným. O tých, ktorí svoju prácu milovali a brali ju ako poslanie pri výkone služobných povinností, ale aj mimo nich. O ľudí, ktorí neváhali kedykoľvek a komukoľvek z nás podať pomocnú ruku,“ píše sa na začiatku príspevku a ďalej pokračujú, že sa veľakrát musia stretať s ťažkými úrazmi či smrťou.

„Sme síce profesionáli, ale v prvom rade sme ľudia. Ľudia, ktorí si pri pohľade na utrpenie iného uvedomujú, že sa to môže stať každému jednému z nás. Súcitíme s tými, ktorým pomáhame. Často máme zovreté hrdlo aj napriek tomu, že sa snažíme na celú situáciu pozerať s nadhľadom a rozvahou,“ uviedli.

O to viac ich zasiahla pondelková tragédia, pri ktorej zahynuli nielen ich kolegovia, ale aj priatelia. Rodine a blízkym vyjadrili úprimnú sústrasť a na znak smútku si zmenil aj profilovú fotografiu.

Viac k témam: Dopravná nehoda, Hasiči, Nehoda
Zdroj: SITA.sk – Do hasičov počas zásahu na diaľnici D1 narazil kamión, dvaja neprežili (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet