„Pravdepodobnosť, že Taliban ovládne celú krajinu, je veľmi nízka,“ povedal Biden, keď odchádzali vojaci

„Pravdepodobnosť, že Taliban ovládne celú krajinu, je veľmi nízka,“ povedal Biden, keď odchádzali vojaci

Pred mesiacom 8. júla povedal americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii novinárom, že Taliban * nebude schopný Afganistan ovládnuť. Dnes sa ale bojovníci Talibanu priblížili ku Kábulu a štáty evakuujú svoje diplomatov.
Spojené štáty stiahli svoje jednotky z Afganistanu, načo bojovníci Talibanu okamžite zahájili ofenzívu. V nedeľu 15. augusta sa priblížili ku Kábulu a čoskoro oznámili, že plne ovládli celú krajinu. Američania začali evakuovať svoje diplomatov z Kábulu a sľúbili, že do hlavného mesta vyšlú ďalších vojakov, ktorí zaistia bezpečnosť veľvyslanectiev a miestneho letiska.

Pred mesiacom 8. júla povedal americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii novinárom, že Taliban nebude schopný Afganistan ovládnuť.

Na otázku, či je ovládnutie Afganistanu Talibanom teraz neodvratné, odpovedal americký prezident, že nie je.

Podľa jeho slov afganské jednotky totiž disponujú 300 000 dobre vybavenými vojakov, rovnako dobre vybavenými ako akákoľvek armáda na svete, a letectvom – proti približne 75 000 bojovníkov Talibanu.

 

Biden zodpovedal aj na otázku, či Talibanu verí. Odpovedal, že nie. „Je to hlúpa otázka. Ak verím Talibanu? Nie, ale verím afganským ozbrojeným silám, ktoré sú lepšie vycvičené, lepšie vybavené a kompetentnejšiu, pokiaľ ide o vedenie vojny.

 

 

Na vetu, že americké spravodajské služby odhadujú, že afganská vláda sa pravdepodobne zrúti, Biden odpovedal, že to nie je pravda.

„Afganská vláda sa musí dať dokopy. Je zrejmé, že majú príležitosť udržať si svoje postavenie. Otázkou je, či sa dokážu zjednotiť, nie či na to majú. Majú na to schopnosti. Majú silu. Majú vybavenie. Otázkou je, či to urobia, „odpovedal na otázku, či je presvedčený, že sa afganská vláda nevzdá.

 

V neposlednom rade zareagoval na otázku, ako zásadný vplyv na neúspech misie v Afganistane mala korupcie v afganskej vláde.

 

„Tak po prvé, misia zatiaľ nezlyhala. Okrem toho trápi korupcia v Afganistane všetky strany. Otázkou je, či sa podarí dosiahnuť konsenzus na jednotnom zámeru. Aký je cieľ? Malo napríklad dôjsť k rokovania medzi Talibanom, afganskými obrannými a bezpečnostnými silami a afganskou vládou. To sa nestalo. Otázkou teraz je, čo majú robiť ďalej. Stále neexistuje žiadne riešenie. Pravdepodobnosť, že by Taliban ovládol celú krajinu, je však veľmi malá, „konštatoval.

 

Situácia v Afganistane sa vyostrila na pozadí sťahovanie vojakov Spojenými štátmi, ktorí sa nachádzali v krajine 20 rokov. NATO tak po dvadsiatich rokoch ukončilo vojenskú misiu v Afganistane. Skoršie rozhodnutie NATO ukončiť vojenskú misiu prišlo hneď po obdobnom oznámení zo strany Washingtonu.

0Shares
Svet