Putin nemôže zostať pri moci, ruská invázia nemá opodstatnenie, hromžil Biden vo Varšave

Putin nemôže zostať pri moci, ruská invázia nemá opodstatnenie, hromžil Biden vo Varšave

Invázia Ruska na Ukrajinu nemá žiadne ospravedlnenie, dôvody, ktoré uvádza Moskva, sú nemorálne a cynické, povedal dnes vo svojom prejave vo Varšave prezident USA Joe Biden. Vinníkom vojny je podľa neho ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už nemôže zostať pri moci. Spojenci sa musia pripraviť na dlhý a ťažký boj.

Šéf Bieleho domu ubezpečil, že USA stoja pevne na strane Ukrajiny a že Severoatlantická aliancia bude v prípade útoku brániť každý centimeter územia svojich členských štátov. „Musíme sa však na to pozrieť s jasným pohľadom – tento boj nevyhráme v priebehu niekoľkých dní alebo mesiacov. Musíme sa pripraviť na dlhý boj,“ povedal Biden.

Biden povedal, že Putin urobil „strategickú chybu“, keď začal vojnu, a zle sa prepočítal, keď si myslel, že Ukrajinci privítajú ruské jednotky. „Tento muž nemôže zostať pri moci,“ povedal šéf Bieleho domu.

Biden sa vo svojom prejave obrátil aj priamo na Rusov. „Vy, Rusi, nie ste naši nepriatelia. Odmietam však veriť, že vítate zabíjanie nevinných detí a starých rodičov. Že považujete za prijateľné, aby ruské rakety a bomby padali na nemocnice, školy a pôrodnice… nie sú činmi veľkého národa,“ povedal americký prezident.

Autor: ČTK

0Shares
Správy Svet