Prezident Biden povolil, aby Ukrajina útočila americkými zbraňami na ciele v Rusku

Prezident Biden povolil, aby Ukrajina útočila americkými zbraňami na ciele v Rusku

31.5.2024 (SITA.sk) – Americký prezident Joe Biden povolil, aby Ukrajina používala zbrane dodané zo Spojených štátov na útoky na ciele v Rusku. To však len v blízkosti Charkovskej oblasti. Uviedli to nemenovaní americkí predstavitelia.

Postoj USA sa nezmenil

Jeden pre BBC News povedal, že jeho tímu nariadil, aby zabezpečil, že Ukrajina bude schopná použiť americké zbrane na to, aby „zaútočila na ruské sily, ktoré ich zasiahli alebo sa ich chystali zasiahnuť“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zároveň poznamenal, že postoj USA zakazujúci používanie systémov ATACMS alebo rakiet dlhého doletu na ruské územie sa nezmenil.

Prekvapivá ruská ofenzíva

Jeden z predstaviteľov sa pre amerického vysielateľa CBS vyjadril aj na margo ukrajinských útokov voči ruským lietadlám. „Nikdy sme im nepovedali, že nemôžu zostreliť ruské lietadlo nad ruskou pôdou, ktoré sa chystá na nich zaútočiť,“ povedal.

Po tom, ako Rusko začiatkom mesiaca spustilo prekvapivú ofenzívu v ukrajinskej Charkovskej oblasti a dosiahlo tam isté zisky, sa viacero západných predstaviteľov vyjadrilo za uvoľnenie obmedzení na používanie západných zbraní na útoky na ruskom území. Tieto uvoľnenia dosiaľ brzdili aj obavy z možnej eskalácie konfliktu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Viac k témam: Americký prezident, Charkovská oblasť, Rakety dlhého doletu ATACMS, rusko-ukrajinský konflikt, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Prezident Biden povolil, aby Ukrajina útočila americkými zbraňami na ciele v Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet