Proces s novinárom Evanom Gershkovichom sa začal po 15 mesiacoch jeho držania vo väzbe

Proces s novinárom Evanom Gershkovichom sa začal po 15 mesiacoch jeho držania vo väzbe

26.6.2024 (SITA.sk) – V ruskom Jekaterinburgu sa začal súdny proces s reportérom amerického denníka Wall Street Journal Evanom Gershkovichom. Proces sa koná za zatvorenými dverami, pričom začal 15 mesiacov po tom, ako 32-ročného Američana zatkli na základe obvinení zo špionáže. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční 13. augusta.

Hoci sa proces koná za zatvorenými dverami, novinári mohli nakrátko prísť do súdnej siene, kde Gershkovich stál v presklenom priestore pre obvinených. Podľa amerického veľvyslanectva v Moskve mohli na súd na krátko prísť aj jeho dvaja konzulárni predstavitelia.

Ruské úrady zatkli Gershkovicha 29. marca 2023, keď bol za prácou v Jekaterinburgu, pričom tvrdia, že zbieral tajné informácie pre Spojené štáty. Odvtedy ho zadržiavali v neslávne známom moskovskom väzení Lefortovo. Počas jeho zadržiavania sa opakovane voči nemu odvolával, ale neúspešne.

Gershkovich je prvým reportérom amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. On, jeho zamestnávateľ aj americká vláda obvinenia odmietajú. Americké ministerstvo zahraničia ho vyhlásilo za „neprávom zadržaného“, čím zaviazalo vládu, aby sa asertívne usilovala o jeho prepustenie.

Viac k témam: Novinár, Súdny proces, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Proces s novinárom Evanom Gershkovichom sa začal po 15 mesiacoch jeho držania vo väzbe © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet