Rakúska FPÖ, maďarský Fidesz a české hnutie ANO zakladajú novú vlasteneckú alianciu

Rakúska FPÖ, maďarský Fidesz a české hnutie ANO zakladajú novú vlasteneckú alianciu

30.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 30. júna 21:11

Slobodná strana Rakúska (FPÖ), maďarská strana Fidesz a české hnutie ANO zakladajú novú vlasteneckú alianciu, s ktorou by sa chceli presadiť v Európskom parlamente.

Ako informuje portál Euronews, ich lídri Herbert Kickl, Viktor Orbán a Andrej Babiš v nedeľu ráno vo Viedni podpísali manifest aliancie Patrioti Európy.

Chcú prilákať ďalších partnerov

Strany dúfajú, že prilákajú ďalších partnerov a ich aliancia sa stane najväčšou skupinou tvrdej pravice v europarlamente.

Kickl povedal, že podľa toho, čo počul, členov skupiny „bude viac, ako niektorí z vás teraz pravdepodobne tušia“. Potenciálnych partnerov však nemenoval a lídri strán neodpovedali na otázky.

Krajne pravicová FPÖ a populistické ANO a Fidesz musia prilákať zákonodarcov z najmenej štyroch ďalších krajín Európskej únie (EÚ), aby mohli úspešne vytvoriť parlamentnú frakciu.

Európania chcú tri veci

Strany oznámili vznik Patriotov Európy deň pred tým, ako sa Maďarsko na pol roka ujme rotujúceho predsedníctva Rady EÚ.

Orbán v posledných rokoch využíva príležitosti na blokovanie, oslabovanie alebo odďaľovanie kľúčových rozhodnutí EÚ, pričom v otázkach, ako sú vzťahy s Ruskom a Čínou či vojna na Ukrajine, bežne postupuje v rozpore s väčšinou ostatných lídrov.

Jeho verejný nesúhlas s politikami a postojmi EÚ dlhodobo frustruje ostatné vlády v Únii a odsúva ho na okraj hlavného prúdu na kontinente, konštatuje Euronews. „Európania chcú tri veci: mier, poriadok a rozvoj. A to, čo dnes dostávajú od elity v Bruseli, je vojna, migrácia a stagnácia,“ povedal Orbán prostredníctvom tlmočníka na nedeľňajšom podujatí.

„Budeme uprednostňovať národnú suverenitu pred federalizmom, slobodu pred rozkazmi a mier pred vojnou,“ napísal zase Babiš na sociálnej sieti X odkazujúc na vojnu na Ukrajine.

Júnové voľby do Európskeho parlamentu posilnili krajne pravicové strany, ale nie je jasné, do akej miery sa im podarí spolupracovať. Ich zákonodarcovia boli doteraz rozptýlení v dvoch parlamentných skupinách a v mnohých nezaradených stranách.

Viac k témam: vlastenecká aliancia
Zdroj: SITA.sk – Rakúska FPÖ, maďarský Fidesz a české hnutie ANO zakladajú novú vlasteneckú alianciu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet