Putin niekoľko dní po vzbure prijal Prigožina a veliteľov wagnerovcov, vypočul si ich vysvetlenia

Putin niekoľko dní po vzbure prijal Prigožina a veliteľov wagnerovcov, vypočul si ich vysvetlenia

10.7.2023 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin sa len niekoľko dní po krátkej vzbure žoldnierov z Wagnerovej skupiny stretol s ich lídrom Jevgenijom Prigožinom. V pondelok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Trojhodinové stretnutie sa podľa neho uskutočnilo 29. júna a zúčastnili sa na ňom aj velitelia súkromnej vojenskej skupiny, ktorú Prigožin založil.

Konflikt vyvrcholil vzburou

Wagnerovci bojovali na Ukrajine po boku ruských jednotiek, no Prigožin je s najvyššími predstaviteľmi ruskej armády dlhodobo v konflikte, ktorý 24. júna vyvrcholil ozbrojenou vzburou, pri ktorej viedol svojich bojovníkov na Moskvu.

Prigožin vzburu ukončil až po tom, ako sa podarilo dosiahnuť dohodu, ktorú sprostredkoval samozvaný bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Na základe nej mal vraj odísť do Bieloruska.

Vypočul si vysvetlenia

Počas stretnutia 29. júna Putin podľa Peskova ponúkol „hodnotenie“ pôsobenia wagnerovcov na bojisku na Ukrajine i „udalostí z 24. júna“ a vypočul si „vysvetlenia veliteľov a ponúkol im možnosti ďalšieho zamestnania a ďalšieho využitia v boji“. Svoju verziu toho, čo sa stalo, podľa hovorcu Kremľa predstavili aj samotní velitelia.

„Zdôraznili, že sú vernými stúpencami a vojakmi hlavy štátu a vrchného veliteľa, a tiež povedali, že sú pripravení naďalej bojovať za svoju vlasť,“ skonštatoval Peskov.

Viac k témam: Bieloruský prezident, Ruský prezident, šéf wagnerovej skupiny, Vzbura v Rusku – Jevgenij Prigožin (wagnerovci), Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Putin niekoľko dní po vzbure prijal Prigožina a veliteľov wagnerovcov, vypočul si ich vysvetlenia © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet