Putinovi hrozí ďalší zatykač od Medzinárodného trestného súdu, má súvisieť so zločinmi spáchanými wagnerovcami

Putinovi hrozí ďalší zatykač od Medzinárodného trestného súdu, má súvisieť so zločinmi spáchanými wagnerovcami

3.8.2023 (SITA.sk) – Medzinárodný trestný súd (ICC) by mohol vydať ďalší zatykať na ruského vodcu Vladimira Putina. Ako referuje web rmf24.pl, v rozhovore pre Hlas Ameriky to povedal predseda ICC Piotr Hofmański. Prípadný zatykač by súvisel s vojnovými zločinmi spáchanými súkromnou žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

Napriek tomu, že právny štatút skupín ako wagnerovci zostáva nejasný a podľa ruskej legislatívy sú dokonca nelegálne, ich členovia sa zúčastňovali a zrejme stále zúčastňujú na bojoch na Ukrajine po boku ruskej armády.

„Prokurátor Medzinárodného trestného súdu môže sudcov ICC požiadať o vydanie zatykača. Tí rozhodnú, či existujú dôvody na vydanie ďalších zatykačov. Prokurátor jasne uviedol, že aktívne vedie nové vyšetrovanie na Ukrajine, ako aj v iných krajinách, a v tomto smere očakávame ďalšie kroky,“ povedal Hofmański.

ICC vydal 17. marca tohto roka zatykač na Putina a komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú za nelegálne deportácie tisícok detí z Ukrajiny.

Viac k témam: Medzinárodný zatykač, Ruský prezident, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Putinovi hrozí ďalší zatykač od Medzinárodného trestného súdu, má súvisieť so zločinmi spáchanými wagnerovcami © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet