Rezignoval francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, spochybnil tým vedenie predsedníčky EK von der Leyenovej

Rezignoval francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, spochybnil tým vedenie predsedníčky EK von der Leyenovej

16.9.2024 (SITA.sk) – Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v pondelok rezignoval na svoj post, čím spochybnil vedenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej práve v čase, keď sa snaží zostaviť nový tím na nasledujúcich päť rokov.

Breton naznačil, že Von der Leyenová konala poza jeho chrbát, aby dostala na jeho miesto iného francúzskeho predstaviteľa.

V príspevku na platforme X, ktorý obsahoval jeho rezignačný list najvyššej predstaviteľke , Breton uviedol, že krok Von der Leyenovej je „ďalším svedectvom pochybného vládnutia“ a poznamenal, že už nemôže vykonávať svoje povinnosti v Komisii.

V záujme zachovania rodovej rovnováhy v Komisii počas svojho druhého funkčného obdobia na čele výkonnej zložky Európskej únie Von der Leyenová požiadala každú členskú krajinu, aby navrhla mužského a ženského kandidáta na pozície eurokomisárov. Väčšina krajín navrhovala len jedného kandidáta, často muža. Breton naznačil, že bol obeťou týchto politických machinácií.

Viac k témam: Eurokomisár, Rezignácia
Zdroj: SITA.sk – Rezignoval francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, spochybnil tým vedenie predsedníčky EK von der Leyenovej © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet