Rozsudok v kauze Chovanec je škandalózny, ministerstvo zahraničných vecí podá sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva

Rozsudok v kauze Chovanec je škandalózny, ministerstvo zahraničných vecí podá sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva

25.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 25. septembra, 18:11

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti SR za Slovenskú republiku podá sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva proti rozhodnutiu belgického súdu k smrti Jozefa Chovanca.

Kategoricky nesúhlasíme s tým, že za smrť nášho občana J. Chovanca nie je nikto zodpovedný a že je to len zhoda nešťastných okolností. Takýto prístup odmietame,“ uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Súbeh tragických okolností

V stredu bola zverejnená informácia, že belgický súd vyniesol rozsudok vo veci smrti slovenského občana J. Chovanca. Podľa dostupných informácií súd konštatoval, že ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností.

Áno, išlo o tragické okolnosti, pretože každá smrť človeka je tragická. O to viac, ak sa stala človeku za doposiaľ neobjasnených okolností, keď bol v rukách policajtov, ktorí ho mali chrániť,“ zdôraznil Blanár.

Škandalózny rozsudok

Skončil v cele, ktorá pre neho znamenala aj koniec života. Toto je skutočne poľutovaniahodné, ale všetko ostatné je priam trestuhodné. Realitu sme mohli vidieť na videu z cely,“ poznamenal minister s tým, že rodina čaká už siedmy rok, že sa dozvie, ako a prečo musel zomrieť slovenský občan.

Vždy sme rešpektovali rozhodnutia súdu. V tomto prípade považujem rozsudok belgického súdu, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť J. Chovanca, za škandalózny. A jediné, v čom sa dá s ním súhlasiť, že išlo o tragické okolnosti, ktoré však predsa niekto spôsobil,“ uzavrel Blanár.

Nastolenie spravodlivosti

Podpredseda KDH Viliam Karas apeluje na ministra spravodlivosti a ministra zahraničných vecí, aby využili všetky dostupné opravné prostriedky pre nastolenie spravodlivosti v tejto veci pre pozostalých.

Ak to nie sú schopné urobiť belgické orgány, je potrebné o to požiadať medzinárodné organizácie vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva,“ uviedol Karas.

Policajná brutalita

Správu o rozhodnutí belgického súdu prijala s veľkým poľutovaním aj europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann. „Hoci verdikt, podľa ktorého nie je za jeho smrť zodpovedný nikto, rešpektujem, je pre mňa len ťažko predstaviteľné, že mladý človek zomrie v dôsledku ‚súbehu tragických okolností‘. Najmä keď sme všetci videli videozáznam z cely a neuveriteľnú policajnú brutalitu, ktorej bol v posledných hodinách vystavený,“ uviedla poslankyňa.

Lexmann od začiatku upozorňovala na množstvo nezrovnalostí a otáznikov, ktoré sprevádzali vyšetrovanie. „Verím preto, že v prípade, že sa pozostalí rozhodnú proti verdiktu odvolať, bude im Slovenská republika poskytovať všetku možnú súčinnosť pri ďalších úkonoch. Pretože len spravodlivé vyšetrenie všetkých okolností a transparentný postup orgánov nám zabezpečia, aby sa podobné prípady už nestávali,“ doplnila.

Slovenský občan Jozef Chovanec zomrel v roku 2018 v detenčnej cele na belgickom letisku v Charleoi.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Súdny proces
Zdroj: SITA.sk – Rozsudok v kauze Chovanec je škandalózny, ministerstvo zahraničných vecí podá sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet