Rusi zvolili kvantitu pred kvalitou, ich drony držia pohromade iba pomocou sekundového lepidla

Rusi zvolili kvantitu pred kvalitou, ich drony držia pohromade iba pomocou sekundového lepidla

25.9.2024 (SITA.sk) – Z bezpilotných lietadiel sa v doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stali mimoriadne dôležité a cenovo nenákladné zbrane schopné plniť množstvo úloh vedúcich k strategickým úspechom. Kým ukrajinské sily sa spoliehajú predovšetkým na západné systémy a vlastné modernizované riešenia, Rusi zvolili kvantitu pred kvalitou.

Západné systémy majú mnoho výhod. V prvom rade ponúkajú vysokú spoľahlivosť. Vyrábajú ich veľmi veľké spoločnosti a hneď to pocítite. Po druhé, západné systémy dokážu použiť na širokú škálu rôznych operácií. Existujú však aj nevýhody. Tieto systémy sú veľmi drahé a nie je ich k dispozícii veľa. Naša vojna ukázala, že kvantita hrá významnú úlohu,“ povedal pre web Ukrajinská pravda operátor bezpilotných lietadiel, ktorý sa predstavil ako Petro.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tvrdí, že ruské drony sú síce vyrobené z lacných materiálov, ale fungujú. „Viete, na výstavách zbraní vyzerajú všetky tieto ruské drony naleštené, s kovovým povrchom a veľmi ľahkými hliníkovými skrutkami. Ale keď naša protivzdušná obrana zostrelí tieto drony, môžeme okamžite vidieť, že držia pohromade iba pomocou káblových spojok a sekundového lepidla. Stále však lietajú.“

Ukrajinský vojak vraví, že Rusi majú lacné, slušné drony a majú ich veľa. Ruské drony sú v porovnaní s ukrajinskými oveľa nižšej kvality. Zdôrazňuje však, že na udržanie výhody vo vojne je potrebné neprestať vyvíjať a zlepšovať technológiu.

V tejto vojne prechádzajú drony rovnakým vývojom, aký kedysi zažilo letectvo. Začalo to prieskumnými bezpilotnými lietadlami, nasledovali jednoduché bombardéry a teraz sme prešli k stíhačkám,“ skonštatoval ukrajinský seržant.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2024 (fotografie)

Viac k témam: ruské drony, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinské drony
Zdroj: SITA.sk – Rusi zvolili kvantitu pred kvalitou, ich drony držia pohromade iba pomocou sekundového lepidla © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet