Ruské sily údajne čoraz častejšie používajú chemické zbrane na Ukrajine, čím zjavne naďalej porušujú Dohovor o zákaze chemických zbraní, ktorého zmluvnou stranou je aj Rusko

Ruské sily údajne čoraz častejšie používajú chemické zbrane na Ukrajine, čím zjavne naďalej porušujú Dohovor o zákaze chemických zbraní, ktorého zmluvnou stranou je aj Rusko

Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ruské sily použili chemické zbrane 626-krát od začiatku plnej invázie. V roku 2024 ich doteraz použili najmenej 51-krát.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské sily v súčasnosti vypúšťajú chemické zbrane na ukrajinské pozície až 10-krát denne a že ruské sily zvyčajne používajú bezpilotné lietadlá na zhadzovanie granátov K-51 naplnených dráždivým plynom CS (2-chlórbenzalmalononitril), čo je druh slzotvorného plynu používaného na potláčanie nepokojov (známy aj ako Riot Control Agent [RCA]), na ukrajinské pozície. táto chemická látka je zakázaná podľa Dohovoru o chemických zbraniach.

Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ruské sily použili 14. decembra 2023 proti ukrajinským pozíciám nový typ špeciálneho plynového granátu s obsahom plynu CS. Ruská 810. námorná pešia brigáda predtým 22. decembra priznala, že brigáda zámerne používa chemické zbrane zhadzovaním granátov K-51 z bezpilotných lietadiel na ukrajinské pozície pri Krynkách na východnom (ľavom) brehu Chersonskej oblasti.

V príspevku na Facebooku zo 4. decembra ukrajinské námorníctvo tvrdilo, že Rusko zhodilo z dronov granáty s chloropikrinom, ale ukrajinské jednotky použili chemickú obranu „na ochranu pred silným dráždivým účinkom“ zakázanej látky. Chemická látka – ktorá bola vyvinutá ako jedovatý plyn počas prvej svetovej vojny – bola údajne rozptýlená pomocou aerosólových granátov K-51. Správy nebolo možné overiť a Moskva na ne bezprostredne nereagovala.

Rusko je zmluvnou stranou Dohovoru o zákaze chemických zbraní (CWC), ktorý zakazuje používanie RCA ako spôsobu vedenia vojny.

Z Kremľa neprišla žiadna reakcia na to, prečo porušujú CWC.

zdroj: Quora

0Shares
Šokujúce Svet