Ruskí vojaci konali pri zničení Kachovskej priehrady „na rozkaz“, odhalilo vyšetrovanie (foto)

Ruskí vojaci konali pri zničení Kachovskej priehrady „na rozkaz“, odhalilo vyšetrovanie (foto)

29.6.2023 (SITA.sk) – Ruskí vojaci konali pri zničení Kachovskej priehrady na rieke Dnipro v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny „na rozkaz“. Ako referuje web Kyiv Independent, vyplýva to zo záverov vyšetrovania, ktoré uskutočnili novinári z rozhlasovej stanice Slobodná Európa a webu Slidstvo.info.

Identifikovali vinníka

Počas vyšetrovania sa novinárom podarilo identifikovať príslušníkov ruskej armády, ktorí v čase zničenia Kachovskej priehrady ovládali vodnú elektráreň Kachovka. Zachytené telefonické rozhovory medzi vojakmi ruskej 205. brigády okupujúcimi priehradu a ich veliteľmi naznačujú, že armáda sa v tú noc, keď bola priehrada zničená, pripravovala konať „na rozkaz“.

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dnipro zo 6. júna predstavuje jednu z najväčších priemyselných a ekologických katastrof v Európe za niekoľko desaťročí. Voda z priehrady vyhnala ľudí z domovov, ohrozila dodávky elektriny a spôsobila environmentálnu katastrofu.

Moskva sa necíti byť zodpovedná

Moskva síce odmieta zodpovednosť za zničenie priehrady, no tá bola pod kontrolou ruských vojakov prakticky od vypuknutia vojny na Ukrajine. Zachytená komunikácia z noci, keď nastal kolaps Kachovskej priehrady, ďalej ukazuje, že Rusi plánovali „únikové body“ a čakali na „rozkaz“ od svojich nadriadených.

Novinári identifikovali viacerých dôstojníkov, ktorí kontrolovali Kachovskú priehradu v noci na 6. júna, vrátane Arsena Picchelauriho, Ruslana Magomedova a Denisa Miščenka. Posledný menovaný je zástupcom veliteľa spomenutej 205. brigády.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zničená priehrada Kachovka a záplavy (fotografie)

Viac k témam: Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, vodná nádrž Kachovka, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ruskí vojaci konali pri zničení Kachovskej priehrady „na rozkaz“, odhalilo vyšetrovanie (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet