Rusko má v Charkovskej oblasti „astronomicky vysoké“ straty, naďalej si však udržuje kvantitatívnu výhodu

Rusko má v Charkovskej oblasti „astronomicky vysoké“ straty, naďalej si však udržuje kvantitatívnu výhodu

14.6.2024 (SITA.sk) – Ruské sily utrpeli počas májovej ofenzívy v Charkovskej oblasti obrovské straty. Ako referuje web Ukrajinská pravda, pod podmienkou anonymity to uviedol predstaviteľ Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorý podotkol, že v máji bolo každý deň v boji zabitých priemerne tisíc ruských vojakov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tiež by som dodal, že zisky v Charkovskej oblasti zrejme prišli pre Rusko za dosť vysokú cenu. Rusko pravdepodobne v máji utrpelo straty takmer tisíc ľudí denne, čo je dosť astronomické číslo,“ uviedol predstaviteľ aliancie.

Nesplnený cieľ

Zdôraznil, že Rusku sa ani tentoraz nepodarilo splniť svoj cieľ v Charkovskej oblasti. Tým bolo vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorú požadoval ruský vodca Vladimir Putin.

Front v tejto oblasti je podľa predstaviteľa NATO stabilizovaný a územia kontrolované Ruskom sú rozdrobené. „Preto z dlhodobého hľadiska budú víťazstvá Ruska v tejto oblasti výrazne obmedzené,“ dodal.

Kvantitatívna výhoda

Predstaviteľ NATO uviedol, že Rusko si v súčasnosti udržuje kvantitatívnu výhodu oproti Ukrajine v oblasti munície, personálu a vybavenia. Poznamenal, že Rusko má kapacitu na nábor až 30-tisíc nových vojakov každý mesiac.

Rusi pravdepodobne každý mesiac naverbujú asi 30-tisíc nových vojakov, takže môžu pokračovať v pokrytí svojich obrovských strát,“ uviedol predstaviteľ.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: Charkovská oblasť, ruské straty, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Rusko má v Charkovskej oblasti „astronomicky vysoké“ straty, naďalej si však udržuje kvantitatívnu výhodu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet