Politické strany vyzývajú Kažimíra k odstúpeniu z funkcie, s Ficom a Pellegrinim vraj vybudovali svet korupcie (video+foto)

Politické strany vyzývajú Kažimíra k odstúpeniu z funkcie, s Ficom a Pellegrinim vraj vybudovali svet korupcie (video+foto)

13.4.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 13. apríla, 15:35

Strana Demokrati vyzvala Petra Kažimíra, aby odstúpil z funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska. Na tlačovej besede to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati).

Súd ho uznal vinným z podplácania. Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale ja v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania,“ vyhlásil Heger a dodal, že dnes to už netvrdí iba polícia a prokuratúra, ale aj nezávislý súd.

Súpútník s Pellegrinim a Ficom

Podľa premiéra to však nie je iba o Petrovi Kažimírovi. „Bol dlhé roky súpútnik spolu s Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom. Peter Pelllegrini a Peter Kažimír boli podpredsedovia Smeru, kde predseda bol a je Robert Fico. Títo ľudia tu vybudovali systém podplácania, svet korupcie, z ktorého profitovali, na ktorom zbohatli a dnes si užívajú luxus, ktorý si bežní ľudia ani nevedia predstaviť,“ dodal Heger s tým, že strana Demokrati bude presadzovať princípy právneho štátu a bude sa snažiť o to, aby orgány činné v trestnom konaní mali vždy voľné ruky.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Kristián Čekovský (Demokrati) sa vyjadril, že je to medzinárodný škandál. Vysvetlil, že si nevedia predstaviť, aby Peter Kažimír ako guvernér Národnej banky Slovenska reprezentoval Slovensko na medzinárodných fórách, konferenciách a stretnutiach.

Aj preto vyzývame Petra Kažimíra, aby okamžite odišiel zo svojej funkcie a myslíme si, že túto inštitúciu môžu riadiť jeho zástupcovia,“ doplnil Čekovský.

Vykúpenie z obvinení

Ako ďalej uviedol nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Demokrati), prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podala voči rozhodnutiu odpor.

Tak sa mi zdá, že vykúpiť sa státisícami z obvinení a z tohto trestného činu, ktorý mal Peter Kažimír spáchať, by bolo príliš lacné,“ vyhlásil Kollár a uzavrel s tým, že urobia všetko pre to, aby policajti, prokurátori a sudcovia mohli aj po 30. septembri ďalej slobodne vykonávať svoju prácu.

Vrhá zlé svetlo na Slovensko

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva taktiež Petra Kažimíra na odstúpenie z postu guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Podľa predsedu hnutia Michala Šimečku by tak mal spraviť okamžite, a to i napriek tomu, že štvrtkové rozhodnutie špecializovaného trestného súdu o tom, že Peter Kažimír je vinný z podplácania, ešte nie je právoplatné. Politický subjekt to uviedol v tlačovej správe.

„Každá ďalšia minúta, ktorú bude Peter Kažimír v takto dôležitej funkcii, vrhá zlé svetlo na Slovensko a oslabuje dôveryhodnosť našich inštitúcií doma aj v zahraničí. Proti rozsudku má, samozrejme, právo sa odvolať, no je nevyhnutné, aby odstúpil čo najskôr,” vraví Šimečka. PS však označuje za dobrú správu, že orgány činné v trestnom konaní slobodne vykonávajú svoju prácu.

Kažimír nie je hodný funkcie

K vyvodeniu zodpovednosti a odstúpeniu z funkcie Petra Kažimíra vyzvala aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Saska to uviedla v reakcii na rozhodnutie súdu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Peter Kažimír nie je hodný funkcie guvernéra NBS. Hovoríme to opakovane a dlhodobo. Okrem toho, že do štvrtku Peter Kažimír nevysvetlil pôvod svojho majetku, rozhodnutie sudcu špecializovaného súdu je o to závažnejšie. Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje Slovensko,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Poškodzovanie dobrého mena

Vyjadril sa tiež, že ďalšie pôsobenie Petra Kažimíra na danom poste by znamenalo poškodzovanie dobrého mena Slovenska a apeloval naňho, aby hneď odstúpil.

K odstúpeniu z funkcie Petra Kažimíra vyzval aj predseda Kresťanskodemokratického hnutia Milan Majerský. Podľa neho je to to najlepšie, čo by teraz mohol urobiť.

Hoci rozhodnutie súdu o jeho vine nie je právoplatné, v hre je dôvera ľudí v inštitúcie tohto štátu. Na čele centrálnej banky musí stáť dôveryhodná osoba,“ uviedol Majerský.

Dôveryhodnosť inštitúcie

Peter Kažimír by mal zvážiť odstúpenie z postu guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Uviedla to v štvrtok vo svojom vyhlásení pre médiá aj prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že jeho zotrvávanie v danej funkcii by podľa nej mohlo mať dopad na dôveryhodnosť inštitúcie, a to či už dovnútra krajiny, alebo navonok.

Viac k témam: Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS), Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Politické strany vyzývajú Kažimíra k odstúpeniu z funkcie, s Ficom a Pellegrinim vraj vybudovali svet korupcie (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet