Švajčiarsko aj Rakúsko sa pridajú k projektu európskej protivzdušnej obrany, ale naďalej zostanú neutrálne

Švajčiarsko aj Rakúsko sa pridajú k projektu európskej protivzdušnej obrany, ale naďalej zostanú neutrálne

4.7.2023 (SITA.sk) – Švajčiarsko sa plánuje zapojiť do celoeurópskeho projektu protivzdušnej obrany, ktorý vznikol v reakcii na ruský útok na Ukrajinu. Oznámili to v utorok.

Stane sa tak už druhou neutrálnou krajinou po Rakúsku, ktorá signalizovala záujem pridať sa k European Sky Shield Initiative spustenej vlani Nemeckom.

Švajčiarska ministerka obrany Viola Amherd a jej rakúska rezortná kolegyňa Klaudia Tanner podpíšu v piatok v Berne memorandum o porozumení s nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom.

European Sky Shield Initiative (ESSI) navrhol minulý rok v auguste nemecký kancelár Olaf Scholz ako prostriedok na spojenie úsilia kontinentu v obrane pred možnými leteckými alebo raketovými útokmi.

Doplní existujúce systémy protivzdušnej obrany vytvorené Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorej členmi Rakúsko a Švajčiarsko nie sú.

Obe krajiny pritom dali jasne najavo, že pripojenie sa k iniciatíve nebude znamenať účasť v medzinárodných vojenských konfliktoch.

Dosiaľ sa do projektu zapojilo aj ďalších 17 krajín vrátane Nemecka, Veľkej Británie a Švédska. Francúzsko však iniciatívu kritizovalo, pretože jej kľúčové prvky – izraelský systém Arrow 3 a americký systém Patriot – pochádzajú z krajín mimo Európy.

Viac k témam: European Sky Shield Initiative, Protivzdušná obrana
Zdroj: SITA.sk – Švajčiarsko aj Rakúsko sa pridajú k projektu európskej protivzdušnej obrany, ale naďalej zostanú neutrálne © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet