Talianske stíhačky zachytili na oblohe vo vzdušnom priestore pobaltských štátov neidentifikované lietadlo

Talianske stíhačky zachytili na oblohe vo vzdušnom priestore pobaltských štátov neidentifikované lietadlo

7.8.2024 (SITA.sk) – Talianske stíhačky, ktoré majú základňu v Litve, museli vzlietnuť, aby zachytili neidentifikované lietadlo vo vzdušnom priestore pobaltských štátov. Informovalo o tom na internete talianske ministerstvo obrany.

Talianske stíhačky Eurofighter Typhoon vzlietli zo základne Šiauliai v severnej Litve, keď dostali príkaz z pozorovacieho strediska Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v Nemecku. Talianske ministerstvo obrany neposkytlo žiadne podrobnosti o incidente vrátane toho, o aké lietadlo išlo.

Taliansko prevzalo začiatkom tohto mesiaca velenie nad vzdušnou misiou NATO v Pobaltí, pričom je to už deviatykrát, čo Taliansko vedie leteckú misiu. Do tejto misie, ktorá je v platnosti od apríla 2004, je zapojených 17 členských štátov aliancie, ktoré chránia vzdušný priestor pobaltských republík.

Minulý víkend nemecké a švédske lietadlá museli vyštartovať pre prítomnosť ruských stíhačiek neďaleko hraníc s Lotyšskom. V júli zasa fínski a švédski piloti zachytili ruské lietadlá Baltským morom.

🚨🛫#Scramble (ordine di decollo immediato) per i velivoli Eurofighter dell‘#AeronauticaMilitare impiegati in #Lituania nella missione @NATO di pattugliamento aereo del Mar Baltico.
Leggi la notizia 👉 https://t.co/NlwBwkfVEz pic.twitter.com/pDK4C9cIfM

— Ministero Difesa (@MinisteroDifesa) August 6, 2024

Viac k témam: Baltské more, Pobaltské štáty, ruské zasahovanie
Zdroj: SITA.sk – Talianske stíhačky zachytili na oblohe vo vzdušnom priestore pobaltských štátov neidentifikované lietadlo © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet